Sparbanken Rekarne, Sparbanksstiftelsen Rekarne och Sörmlands Sparbank går in med 500 000 kronor och Eskilstuna kommun med 200 000 kronor. Eventuellt kan mer finanisering tillkomma.
Projekt Tillväxtmotorn kommer att starta tre nya grupper med småföretag i Eskilstuna, Strängnäs, Katrineholm, Flen och Vingåker där verksamheten redan bedrivs idag, samt en grupp i Nyköping. Alltså sammanlagt fyra grupper.
- Det är jätteroligt att vi får köra en ny omgång eftersom det verkligen har märkts att de som varit med har fått ut massor av projektet. Vi lär oss också efterhand hur vi kan förbättra och utveckla projektarbetet, säger projektledare Anna Maron till affarsliv.biz.
Hon är också glad över att få uppbackning i form av Gabriella Mast Weggeman.
- Vi kommer att ta hand om två grupper vardera och jag är säkre på att hon blir toppen för uppdraget med sin bakgrund och erfarenhet, säger Anna Maron.
En förändring av upplägget är att det tillkommer en utvildnings del med affärsutveckling/affärsplan.
- Detta ger ännu mer nytta till företagen.
Anna Maron berättar att de kommer att ha ett informationsseminarium på Mälarbåten och ett par till i höst, som kommer utannonseras. De kommer löpande att ta emot intresseanmälningar från företagen - som maximalt får ha
50 anställda.
- Urvalet görs utifrån vår bedömning om hur mycket nytta företagen kan tänkas att ha av att delta. 15 företagsledare i varje grupp är målet, säger Anna Maron.
Hur går det då till?
- Konceptet går ut på att ledare vid små och medelstora företag får stöd av andra erfarna företagsledare och experter. Det kan handla om till exempel föreläsningar inom områden som idéutveckling, paketering av tjänster och produkter, marknadsföring och försäljning med mera, förklarar Anna Maron.
Syftet med Tillväxtmotorn är att företagsledarna ska få information, coachning och utbildning som bidrar till att företaget växer.
Företagarna träffas månadsvis i mindre grupper, där de kan reflektera över företagets situation och framtid, något som upplevs som viktigt för företagsledare som sällan har kollegor eller anställda att diskutera knepiga problem eller bolla nya idéer med. Inspiration till projektet kommer från England där en liknande satsning ledde till att de medverkande ökade antalet nya produkter med 78 procent och antalet nya tjänster med 92 procent.
För närvarande är 34 företag med i det projekt som redan pågår.
På Mälardalens högskolas hemsida delar två företagare med sig av sina positiva erfarenheter av projektet:
Joachim Prager är delägare i KAC AB i Strängnäs, ett mark- och anläggningsföretag som även ger råd och planerar projekt inom mark, miljö eller anläggning. Han har medverkat i Tillväxtmotorn sedan oktober 2010 och uppskattar det nya kontaktnätverk som det gett honom.
- Det har varit viktigt att träffa andra företagare och få ventilera stort som smått. Men jag har också fått nya kontakter inom högskolan, vilket jag sätter högt värde på. Jag har sett vilka möjligheter det finns att utvecklas som företag tillsammans med studenter och forskare, säger Joachim Prager.
En annan som deltagit är Ann Nyström, VD för Viaduct AB i Eskilstuna som bygger lösningar för elektronisk kommunikation mellan kunder och leverantörer.
- Jag har fått konkreta och handfasta råd som passar just för småföretagare som jag själv. Bland annat har jag kunnat ta fram en plan för att förbättra våra personalhandböcker och förenkla rutiner och administration. Det har också varit roligt att träffa företagare som driver helt andra typer av företag ett givande erfarenhetsutbyte, säger Ann Nyström.
Ny omgång av Tillväxtmotorn
Tillväxtmotorn fortsätter även i höst. Mälardalens högskola har drivit projektet, vilket erbjuder ledare av Sörmlandsföretag utveckling som kan leda till tillväxt. Initiativet togs förra året och eftersom projektet varit en stor succé fortsätter Tillväxtmotorn ytterligare ett år.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!