Det är branschorganisationerna Motorbranschens riksförbund, MRF och Sveriges fordonsverkstäders förening, SFVF, som efter ministerkritik tagit fram den nya standarden Godkänd bilverkstad. Syftet är att säkerställa en fackmässig reparation och ett korrekt kundomhändertagande.
– I Sverige går det enkelt att, oavsett bakgrund eller kompetens, starta en bilverkstad. Det är inte alltid bra och något som bidrar till att ge branschen dåligt rykte. Vem som helst får inte greppa en vass kniv och utge sig för att vara kirurg, säger Robert Medberg som driver bilverkstäderna Strängnäs autoservice och Strängnäs mekocenter tillsammans med kompanjonen Markus Wilhelmsson.
Båda bilverkstäder är anslutna till bildelskedjan Mekonomen och blev i slutet av förra året kvalificerade för den nya kvalitetsstandarden.
– Vi vill vara en Godkänd bilverkstad av flera skäl. Bland annat för att vi som märkesoberoende allbilverkstad får en kvalitetsstämpel som intygar att vi har kompetens för det vi gör, säger Robert Medberg.
För att få kalla sig Godkänd bilverkstad krävs att en rad kriterier uppfylls, samt att verksamheten klarar en årlig kvalitetskontroll i form av en extern revision.
– Det handlar om allt från att ha nödvändig verkstadskompetens och utrustning till att kunna visa att man betalar skatt, moms och hanterar miljöfarligt avfall på ett korrekt sätt. Med stämpeln Godkänd bilverkstad vill vi signalera ansvarstagande och det ska stärka kundnyttan, säger Robert Medberg.
Han poängterar vikten av att få alla medarbetare med sig för att lyckas i ambitionen att nå upp till de nya kvalitetskraven.
– Som småföretagare kan man ofta vara en duktig hantverkare, men samtidigt en dålig företagare och det kan i värsta fall bli en verkstads fall. Jag tror att många kan ha nytta av att få färdiga mallar på hur arbetet ska utföras, kontrolleras och följas upp, säger Robert Medberg.
I nuläget har 22 verkstäder i Sörmland klarat kvalitetskontroll för Godkänd bilverkstad och enligt MRF och SFVF är i dagsläget 451 av landets verkstäder GBV-märkta.
– Det innebär att cirka 15 procent av alla landets professionella bilverkstäder är GBV-verkstäder, säger Ulf Stefansson på SFVF, som uppskattar att cirka 2 000 verkstäder kommer att ha certifieringen inom ett år.
Antalet allbilverkstäder är i majoritet över verksamheter som klarat den nya kvalitetsstandarden i Sörmland, men här finns också flera märkesverkstäder representerade. Såväl Möller bil, med verksamhet i Eskilstuna, Katrineholm och Strängnäs, samt Söderbergs personbilar i Nyköping, som servar och reparerar VW-koncernens modellprogram har kvalificerat sig för Godkänd bilverkstad och detsamma gäller för Motorkompaniet Arvidsson och Lindeberg i Katrineholm med bilmärken som Kia och Subaru.
– Egentligen är det inte speciellt svårt att klara branschens nya krav. Jag kan förstå att det kan kännas övermäktigt om man börjar från noll, men har man alla hästar i stallet fixar men det, säger Anton Golbraikh och visar upp en tjock pärm fylld med dokument rörande GBV-standard.
Han driver Speedy bilservice i Valhalla industriområde som är en märkesoberoende verkstad. Sedan ett par månader får de kalla sig Godkänd bilverkstad.
– Det ger oss en bra känsla och en trygghet för kunden. Med Godkänd bilverkstad vet man att något man gör är rätt, säger Anton Golbraikh.