– Det är stora nyheter och händelser som skapar nya ord och som gör att vissa ord ökar i användning, säger Lena Lind Palicki som sitter i Språkrådets nyordsgrupp.
Digitala fenomen och stora samhällsfrågor är Språkrådets egen sammanfattning av årets nyord. Av alla ord som smugit sig in i det svenska språket under året som gått har de valt ut 37 ord till sin årliga lista.
– Det förekommer hur många som helst men de nyord vi väljer ska på något sätt vara etablerade i allmänspråket. Det räcker inte med ett ord som förekommer i ett gäng eller en familj utan det måste ha fått en viss spridning, säger Lena Lind Palicki.
Precis som tidigare år är det många av orden på Språkrådets lista som vuxit fram i samband med den tekniska utvecklingen och digitala fenomen. "Svischa" är ett exempel och betyder att föra över pengar via en app i telefonen. Ett annat är "svajpa", vilket är när man styr till exempel en mobiltelefon genom att dra med fingret på skärmen.
Men alla ord är inte nya. Transitflykting, en person som är på genomresa och befinner sig på en plats där hen inte avser att stanna, är ett exempel på ett äldre ord som enligt Lena Lind Palicki placerat sig på nyordslistan eftersom det använts flitigt i rapporteringen kring flyktingkrisen.
Andra ord som kommit tillbaka är groupie och haffa men den här gången med en helt annan betydelse.
– Det kallas homonymer. Ord som ser likadana ut och låter likadant men har olika betydelser. Groupie betyder ju ett fan som vill vara intim med sin idol, men nu kan det också betyda en gruppbild där fotografen själv är med på bilden, säger Lena Lind Palicki.
– Haffa betyder numera också ragga men för oss lite äldre brukar ju det betyda att bli tagen av polis.