"Äntligen förstår jag varför hela livet varit kaos".
Det här är titeln på en färsk rapport, där 467 äldre svenskar berättar om sina erfarenheter av att leva med en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning, en NPF-diagnos som ställts först på äldre dar.
Sammanställare är Riksförbundet Attention som i sitt projekt Äldrelyftet jobbar för att alla med en funktionsnedsättning ska kunna åldras och må bra, känna delaktighet och inflytande i samhället. I rapporten dras slutsatsen att exempelvis en adhd-diagnos under den senare delen av livet kan skapa mycket sorg, ilska, bitterhet och smärta. Och här behövs stöd och hjälp.
Eskilstunabon Magnus Werner, som är anställd av Region Sörmland som inflytandekoordinator för regionens och länets kommuners arbete för psykisk hälsa, är nu engagerad på ideell basis i utformningen av en blivande sorgutbildning i Attentions regi och med medel från Allmänna arvsfonden. Han förklarar:
– Att få en diagnos i yngre år innebär att du ges tillgång till mediciner, kunskaper, hjälpmedel och behandlingar. Har du levt 63 år och livet blev som det blev utan redskap att klara sjukdomen, så behöver du hjälp att bearbeta känslorna en sen diagnos kan ge. Så att du kan acceptera situationen, hitta hopp igen och förändra återstoden av livet till det bättre.
Magnus Werner lever, som tidningen tidigare berättat, som bipolär. Han har själv gått kurser i sorgebearbetning och bland annat jobbat på begravningsbyrå.
– När jag själv accepterade min förlust av ett liv som läkare eller forskare som jag planerat, kunde jag släppa alla förväntningar och göra nödvändiga förändringar. Tillsammans med tre andra personer med liknande erfarenheter ska jag nu skapa en utbildning som ger deltagarna hjälpen att bearbeta förlusten av ett liv de inte fick. Och behovet är stort, mörkertalet här är enormt. Många människor lever ett helt liv utan att få veta varför de känt sig annorlunda och inte fått tillvaron att funka.
Många äldre uppfattar det som att vården ogärna utreder deras problematik. "Vad ska du gamla människa med en adhd-diagnos till?" är en fråga fler än en person i Attentions rapport fått när de begärt en utredning till den psykiska ohälsan.
De vanligaste NPF-diagnoserna är förutom adhd AST (Autismspektrumtillstånd), Tourettes syndrom och språkstörning.