– Mitt mål är att vi ska förbättra tillgängligheten, säger Björn Persson, sedan ungefär en månad chef för division kirurgi i regionen.
Något konkret besked om hur mycket eller hur snabbt köerna ska minska är dock svårt att ge, menar han.
– Det finns ingen magisk lösning på det här, säger han.
Men i dag är tillgängligheten för dålig, ett problem som fanns redan före pandemin men som på vissa områden har förvärrats nu, enligt Björn Persson.
– Vi har alltför långa väntetider till operation, vi har för långa väntetider för besök hos specialist. Det här är frågor som vi måste jobba enormt hårt med kommande år.
Problemet hänger delvis samman med den andra stora utmaningen han ser för regionens verksamhet: att få tag på personal.
– Man behöver jobba med att rekrytera och behålla personal. Det är grunden. Men sedan är det också att förbättra våra flöden, att se vad det är vi ska göra och vad är sådant som vi kanske ska upphandla andra aktörer för att ta hand om. Gör vi rätt saker vid rätt tillfällen? Det är stort och smått.
Svårigheten att få tag på personal är något som sjukvården i hela Sverige lider av, konstaterar Björn Persson. Till en del beror det på att det utbildas för få, till exempel specialistläkare i cancervård.
– Behovet av cancerläkare har ökat mer än antalet läkare, säger Björn Persson.
Det beror i sin tur på att fler blir äldre och får cancer, men också på att behandlingarna blivit bättre, så att fler kan leva längre med cancer, enligt Björn Persson.
Men även vad gäller andra yrkeskategorier, som specialistsjuksköterskor, är konkurrensen om personalen hård.
– De är eftertraktade i många verksamheter. De är mycket kompetenta och kan jobba med andra saker. Många kanske blir chefer, jobbar med verksamhetutveckling eller går till industrin. Och det finns många privata vårdaktörer som också rekryterar dem, så det är en liten kamp vi får föra, säger Björn Persson.
För Sörmlands del spelar också närheten till större städer med universitetssjukhus roll. Då gäller det för regionen att kunna locka med något annat för att få medarbetare ett börja, och stanna, här.
Björn Persson är anestesi- och intensivvårdsläkare och tidigare verksamhetschef för iva och thoraxoperation på Karolinska sjukhuset.
Division kirurgi omfattar en lång rad verksamheter, däribland barn- och ungdomskliniken, urologi, kvinnoklinikerna, onkologi, ortopedi och öron-näsa-hals.