Nya godisvanor i pandemins spår

Risken för att bli smittad med coronavirus när man tar på eller äter lösgodis bedöms vara mycket liten. Trots det har flera försäljare märkt av ett tapp i försäljning och lagt om hygienrutiner vid hantering av just lösgodis.

I år väntas försäljningen av färdigpaketerat påskgodis stiga, medan volymerna för lösgodis står tillbaka.

I år väntas försäljningen av färdigpaketerat påskgodis stiga, medan volymerna för lösgodis står tillbaka.

Foto: Joakim Serrander

Sörmland2021-03-30 04:45

– Vi erbjuder mycket mer paketerat godis i år och det finns gott om färdigplockade påskägg och fler olika godismixer än tidigare, säger Jimmy Cederlund, butikschef på Ica Maxi i Nyköping.

Förra året sålde butiken cirka tre ton lösgodis i samband med påskhelgen.

– Då hade pandemin slagit till och försäljningen nära halverades jämfört med 2019. Vi har däremot märkt av en ökad efterfrågan på paketerat godis och vi tror att årets försäljning av lösgodis blir som fjolårets.

undefined
Jimmy Cederlund, butikschef på Ica Maxi i Nyköping

För att minimera hälsoriskerna med lösgodis har butiken, i likhet med Ica Maxi i Eskilstuna, infört ett start och stopp-system för kunder som vill plocka ihop sin egen blandning. Det innebär att en skopa bara används av en kund innan den lämnas för rengöring.

– Det blir ganska mycket disk för oss, men jag tror att kunderna tycker att det känns fräscht, säger Jimmy Cederlund.

Det finns inget som tyder på att man blir sjuk om man äter vare sig lösgodis eller andra livsmedel som det finns coronavirus på. Coronavirus smittar främst via mikroskopiska droppar i luften som kommer ner i luftvägarna – inte via magtarmkanalen.

Smittskyddsläkaren Signar Mäkitalo tycker att många butiker vidtar vettiga åtgärder, men poängterar att minskad trängsel är mest effektivt mot ökad smittspridning.

– God hygien är jättebra, men ännu viktigare är att hålla avstånd. Många tänker rätt men agerar inte helt klokt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!