Nya mobillagen knivig för polisen

Polisen tipsades om en lastbil som körde vingligt på E4. Vid kontroll erkände chauffören att han hade använt Skype samtidigt som han körde – men någon utredning blir det inte.

Sörmland2013-12-24 23:05

Det var i måndags som bilister noterade lastbilen och slog larm. I höjd med Pål Ljungs Hage körde trafikpolisen efter fordonet. Även om man inte hade något att anmärka på så vinkades chauffören in vid den västra infarten till Nyköping.

— Där vägde vi lastbilen, kollade körkort, nykterhet och kör- och vilotider. Allt såg bra ut, men efter en stund berättade mannen att han hade pratat på Skype i sin lastbil, säger trafikpolis Ruben Börjesson.

Enligt den lag som gäller fr.o.m. 1 december får föraren använda mobiltelefon eller annan kommunikationsutrustning. Men endast om det inte inverkar menligt på körningen. Och det är just det något diffusa ordet "menligt" som ledde till att polisen fick släppa den polske lastbilschauffören utan åtgärd.

— Kanske hade det varit annorlunda om det hade varit en svensk förare, eftersom han då är tillgänglig för vidare utredning. Men det var inte avgörande. Vi var helt enkelt inte säkra på att det var menligt, att det fanns en fara.

Så det krävs mer eller mindre att ni tar föraren på bar gärning?

— Det skulle möjligen kunna hjälpa till. Men det här var en hög lastbil med mycket last på släpet och när det blåser rör sig lastbilen. Då kan inte jag med säkerhet säga att föraren var okoncentrerad.

Ruben Börjesson håller med om att lagen är "luddig" i nuvarande utformning och i princip är det upp till den enskilde polismannen att göra en bedömning vid varje enskilt fall.

— Det finns ingen forskning som ligger till grund för den här lagen, så polisens sunda förnuft får gälla tills vidare.

För att polisen ska få tydligare riktlinjer och kunna skriva böter direkt på plats, måste ett ärende gå hela vägen till en fällande dom som blir vägledande i bedömningen. Där är man inte än.

Samtidigt tycker Ruben Börjesson att debatten kring förbudet är något onyanserad och pekar till exempel på att personal inom räddningstjänst, ambulanssjukvård, polis och yrkeschaufförer måste kunna ha tillgång till telefon i sina fordon.

— Det finns en hel del som är bra med mobiltelefoner och det måste finnas undantag. Men vi måste lära oss hantera användandet och då är den här lagen klok.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om