– Vi vet fortfarande inte hur mycket krav vi kan ställa utifrån föreskrifterna. Det tar några år innan de får genomslag, tror Ywonne Strempl, chef för Arbetsmiljöverkets avdelning Regler.
Det har gått fyra månader sedan de delvis nya föreskrifterna infördes för att få bukt med mobbning, stress och psykosocial ohälsa på jobbet. De är ett svar på att arbetsmarknadens parter inte lyckades efterleva riktlinjerna för minskad stress i arbetslivet som avtalades på EU-nivå 2007.
Flera av reglerna har funnits tidigare men nu förtydligats och paketerats om. I föreskrifterna finns också nyheter som har skakat om många arbetsgivare och fått andra att slita sitt hår.
Ett nytt krav är att arbetet för social och organisatorisk arbetsmiljö nu måste målsättas. Nytt är också att arbetsgivaren måste se till att chefer och arbetsledare utbildas och har rutiner att följa för att hantera till exempel kränkande särbehandling.
Många arbetsgivare undrar hur de ska klara att leva upp till föreskrifterna, medger Strempl. Men hon ser också positiva spin off-effekter.
– Det har blivit stor efterfrågan på information om vad föreskrifterna innebär. Många chefer söker sig till utbildningar för att lära mer och det pratas nu mycket om dessa frågor ute på arbetsplatserna.
– Det är viktigt att börja i det lilla för att komma någonstans.
Föreskrifterna är ett stöd och ett rättesnöre för arbetsgivarna, men ska också göra det enklare för Arbetsmiljöverket att kräva åtgärder mot brister. Till syvende och sist är det dock arbetsgivarna som har bollen.
– Vi ger ju inga straff; tillsyn och åtgärdskrav syftar till att förebygga dålig arbetsmiljö.