Region Sörmlands nya minoritetsstyre; Moderaterna, Vård för pengarna, Centerpartiet och Kristdemokraterna fick igenom sin budget för kommande tre år av sörmländsk vård, kollektivtrafik, kultur och regional utveckling.
Stor samsyn, breda uppgörelser och samtal för sörmlänningarnas bästa blev parollen när fullmäktiges sammanlagt sju partier diskuterade sig fram till beslutet. Flera händer sträcktes ut – och togs emot – över blockgränserna i flera frågor.
Det blev däremot ingen ny nämnd med ansvar för fastigheter, service och hållbarhetsfrågor som nya regionledningen ville ha – för att avlasta regionstyrelsen, som Christoffer Öqvist (M) förklarade. Men förslaget röstades ned när Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna gjorde gemensam sak och av kostnadsskäl sa nej till fler nämnder.
Inte heller fick koalitionen igenom sitt förslag att tomma operationssalar och utrymmen på sjukhusen kan hyras ut till externa aktörer.
– En ny nämnd hade kostat två miljoner kronor, jag känner oro för den brist på gediget ordförandeskap som minoriteten hittills visat. De fick storstryk i dag, sa oppositionsrådet Monica Johansson (S), ändå glad över signalerna om öppna dörrar till samarbete.
Fullmäktiges 79 ledamöter hade fyra budgetförslag att ta ställning till; nya regionstyrelsens, Socialdemokraternas, Sverigedemokraternas och Vänsterpartiets budget. De båda minsta partierna hade velat ha betydligt mer pengar till vårdpersonalen.
Lotta Back (V) ville se mer satsningar på vidareutbildning och kompetenshöjning, påbörja införande av sextimmars arbetsdagar med bibehållen lön på vårdcentraler och en uppskattningsbonus vart femte år för den som väljer att jobba kvar i den sörmländska vården.
Sverigedemokraterna var också beredda att satsa mer på personalen i allmänhet och sjuksköterskorna i synnerhet.
– Utbildningsbidraget för den som undersköterska som vill plugga vidare, och därefter jobba kvar i regionen i minst två år, vill vi satsa 20 miljoner till på, och vi vill höja lönen för alla sjuksköterskor, sa Anton Berglund (SD).
Folktandvårdens priser för tandvård höjs med i genomsnitt 5,9 procent 2023. Bara ett parti röstade emot beslutet.
– Alla människor har tyvärr inte råd att gå till tandläkaren, vi tycker inte det är ok med prishöjningar, sa Lotta Back.