Socialsekreterarna har blivit det nya bristyrket. Det framkom tydligt i granskningen som tidningen presenterade tidigare den här veckan. Samtliga kommuner i länet har behov av att nyanställa och samtliga tvingas också periodvis anlita dyra hyrsocionomer för att fylla luckorna.
Marie Svensson (S) är ordförande för arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden i Eskilstuna och välkomnar regeringens initiativ.
– Det här är riktigt, riktigt bra för oss, säger hon.
Marie Svensson tycker att det finns anledning till självkritik när det gäller hur kommunerna mött nyanländ arbetskraft.
– Vi har slösat genom att inte ta tillvara nyanländas kunskaper och kompetens. Men det är slut på det nu.
Det nya snabbspåret förutsätter att arbetsgivarna/kommunerna ställer upp med praktikplatser.
– Vi står rustade och vi kommer att göra vår del, försäkrar Marie Svensson.
Samtidigt presenterar Eskilstuna kommun en annan satsning. Det handlar om "seniora socialsekreterare" som mentorer för yngre kollegor.
– Vi har använt oss av mentorskap tidigare och vet att det är en effektiv metod. Tyvärr tvingades vi dra ner när personalen inte räckte till för anhopningen av ärenden. Nu återupptar vi arbetssättet, säger Marie Svensson.
I Katrineholm har socialförvaltningen valt att överanställa, det vill säga anställa fler socialsekreterare än det finns tjänster till, för att inte riskera vakanser. Det sa Katrineholms socialchef Lorraine Fröberg i måndagens tidning.
Men det stämmer inte, säger läsare, som noterat att det finns flera vakanta tjänster.
– Det är riktigt, säger Lorraine Fröberg.
– Men det beror inte på att vi inte vill anställa. Vi har annonser ute hela tiden, men vi har inte lyckats rekrytera. Nu får vi ta in hyrsocionomer till hösten i stället.