Den 2 februari slog Samir Kastalli upp portarna till restaurangen L'Oasis på Keramikens Hus i Strängnäs.
– Det har funkat från första dagen. Det har varit i stort sett fullt nästan varje dag, säger Samir Kastalli.
Han har tidigare arbetat som kock i cirka 20 år.
– När jag hade bestämt mig för att bli kock tänkte jag att målet är att öppna eget.
Möjligheten uppenbarade sig när han fick frågan om han ville ta över restaurangen på Keramikens Hus. Han nappade på erbjudandet och döpte om restaurangen till L'Oasis. Restaurangen serverar medelhavsmat och har två anställda.
– Jag vill att folk ska förstå att jag lägger mitt hjärta i min matlagning. Jag använder färska råvaror, säger Samir Kastalli.
Förra året nyregistrerades 245 nya företag i Strängnäs kommun. Det är en ökning med cirka 10 procent jämfört med året innan. Strängnäs klättrade därmed från plats 29 till plats 22 på Nyföretagarbarometern, som är ett samarbete mellan Nyföretagarcentrum Sverige och Bolagsverket.
– Det är mycket tjänsteföretag. Man kan bo här och bedriva sin verksamhet tillsammans med kunder över kommungränser, säger Catarina Berglund, verksamhetsledare för Nyföretagarcentrum i Strängnäs.
Hon tycker att det är viktigt att det skapas hållbara företag.
– Det är viktigt att vi håller hela kedjan, och det tycker jag att vi gör. Mycket tack vare att man i initiativet Strängnäs Business Park också hjälper till bland etablerade företag.
Ett exempel på ett företag som det har gått bra för är salongen SEK naglar och sånt. Det startades för ett och ett halvt år sedan av Sara E Karlsson. Hon hade tidigare jobbat 12 år i restaurangbranschen och omskolat sig till nagelterapeut.
– Jag hade det bara registrerat som hobbyverksamhet från början. Så fick jag så pass mycket kunder hemma så jag kände att jag måste göra någonting, säger Sara E Karlsson.
Hon startade ett aktiebolag, skaffade en lokal och andra företagare som hyrde in sig i salongen som i dag 120 kunder.
– Det är tre stycken som nu hyr in sig. Nu kommer jag att utöka med en hudterapeut och en till nageltjej så att det kommer att bli fem stycken som hyr in sig till slutet av sommaren, säger Sara E Karlsson.
I Flen ökade antalet nyregistrerade företag med cirka 14 procent till 66.
– Dels beror det på en medveten satsning på nyföretagande som vi har gjort med samarbetspartners, säger Mikael Larsson, näringslivschef på Flens kommun.
Satsningen har bland annat handlat om ökad information kring hur man startar egna företag.
– Sedan har det också att göra med att vi har ganska många nyanlända som startar företag, alltså som berikar vårt näringsliv med sina kunskaper, säger Mikael Larsson.
I Eskilstuna minskar däremot nyföretagandet. Eskilstuna föll förra året från plats 106 till plats 129 i Nyföretagarbarometern. Antalet nyregistrerade företag minskade med 5 procent till 459. Christer Dahl är vd för Nyföretagarcentrum Eskilstuna.
– Eskilstuna tror jag är mer beroende av den egna lokala marknaden. Det är inte så många konsultföretag som etablerar sig här för att jobba i Stockholmsområdet, säger Christer Dahl.
Han menar att utbyggnad av bredband har betydelse för att stimulera nyföretagande och nämner även möjligheten att knoppa av verksamheter från stora organisationer.
– Nu när du tar steget och ska sälja Parken Zoo skulle man kunna se möjligheter för fler entreprenörer att bli ansvariga för verksamheter där. Det skulle du kunna göra inom andra större organisationer också, säger Christer Dahl.