Nytt starkare influensavaccin till de gamla i höst

Sörmland blir först ut att testa ett starkare vaccin mot vinterns säsongsinfluensa. Målgruppen är 65 plus.

Länets smittskyddsläkare har följt det nya starkare influensavaccinet för äldre i flera år och nu säkerställt att både Sörmland och hans förra arbetsplats Gävleborg köpt in doser inför vintern.

Länets smittskyddsläkare har följt det nya starkare influensavaccinet för äldre i flera år och nu säkerställt att både Sörmland och hans förra arbetsplats Gävleborg köpt in doser inför vintern.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold/TT

Sörmland2020-09-08 13:45

Sörmlands smittskyddsläkare Signar Mäkitalo har i flera års tid noga följt utvecklingen kring ett starkare vaccin mot säsongsinfluensan för den äldre befolkningen i USA. Och när nu vaccinet godkändes för den europeiska marknaden i somras var han snabb att beställa doser.

Sörmland, Gävleborg, Skåne och Stockholm blir därför först att erbjuda högdosvaccinet i höst. Det öronmärks i första hand för boende inom äldre- och demensvård.

– Vi har ju sett problematiken med att nuvarande vacciner inte gett ett lika bra skydd för de äldre med tröttare immunförsvar. Efter att våra äldreboenden råkade så illa ut i våras med covid-19 vill jag ge dem möjlighet att skyddas från säsongsinfluensan. Min tanke är därför att vi ska fokusera på särskilda boenden.

Det starkare vaccinet ger i stort sett samma biverkningar som tidigare; ömhet, rodnad och kanske en liten temperaturstigning, i enstaka fall även feber. Men eftersom antikroppsnivåerna är dubbelt så höga får man räkna med att fler får lite lättare biverkningar, säger Signar Mäkitalo.

– Det nya vaccinet är också bra mycket dyrare, men efter många års studier i USA ser man att det ändå är samhällsekonomiskt lönsamt, med färre människor i behov av sjukhusvård och färre dödsfall. Redan vid 65 år ser man skillnad och speciellt bland människor över 85 år ser man stora förbättringar i hur de klarar influensan.

Region Sörmland har köpt in 2 000 doser, att räcka för länets äldreomsorg är tanken.

– Sen vet vi ju inte hur många som vill ha vaccinet och om det kan räcka också till hemmaboende äldre. Men det vågar jag inte lova.

Med tanke på samhällets förbättrade hygienrutiner sedan i våras hoppas smittskyddsläkaren på en mildare influensasäsong. Å andra sidan...

– Vi har hittat extremt få covidfall i länet den senaste tiden men tyvärr ser vi i stället väldigt mycket höstförkylningar. Det är rätt fascinerande, när nu skolor och förskolor är igång igen säger det bara poff – och så ligger ett stort antal barn och personal däckade hemma. Influensa sprids också lätt av småbarn och de håller ju inte direkt avstånd.

Nationell start för influensavaccination av riskgrupperna blir i år 3 november. Som vanligt blir vaccinet, oavsett styrka, gratis för riskgrupperna. Folkhälsomyndigheten rekommenderar en prioritering av riskgrupper samt vård- och omsorgspersonal som arbetar nära patienter och omsorgstagare med ökad risk för allvarlig influensa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!