Ingen vet i dagens läge vilka som slås ut av det här beskedet, och bara en sådan sak är helt orimlig, anser man på LRF.
— Det är naturligtvis inte acceptabelt att man kanske tvingas byta bransch efter flera år i denna näring, och så får man reda på med några månaders varsel att du får hitta på något annat, säger Lennart Nilsson på LRF kött.
En som har fått ett muntligt besked att kontraktet även för nästa verksamhetsår är i hamn är Jonas Önnerståhl på Ösby gård utanför Kjula.
Han har jobbat med grisuppfödning i över 20 år och trodde nog att allt skulle vända lagom till nu.
— I stället blir det tvärtom. Precis när jag trodde att jag skulle få upp näsan ovanför vattnet så kommer det här dråpslaget. Pang bara.
På bara några år har 4 miljoner svenska grisar blivit 2,5 miljon och risken är att stammen fortsätter att minska.
— Vad som krävs är att vi börjar följa det EU-direktiv som finns för import av griskött. Det är exempelvis inte tillåtet att importera grisar som fått svansen kuperad.
Anledningen till att vissa uppfödare kuperar svansen är att man med all säkerhet vill mörka om att förhållandena i vissa stall är så undermåliga att grisarna attackerar varandra och biter av svansen på sin närmaste.
Men en sänkning av priset på det svenska grisköttet är inte att tänka på?
— Vi kan inte sänka på priset på köttet samtidigt som spannmålet blir dyrare, säger Jonas Önnerståhl.
På Lantbrukarnas riksförbund återfinns Lennart Nilsson som inte tror att man på ska tolka dagens utspel så drastiskt att man ska tro att den svenska grisuppfödningen på sikt är hotad.
— Men det är en mycket besvärlig situation vi befinner oss i. Den saken är klar.
Vad som krävs, enligt Lennart Nilsson, är åtgärder som kan stärka den svenska konkurrensförmågan.
— Det väsentliga är att vi alla krokar arm och gör gemensam sak för det svenska grisköttet, konsumenter, producenter, slaktföretagen, allesammans.
Ingemar Olsson som är ordförande i Sveriges grisföretagare håller med föregående talare och pekar på att reaktionerna från jordbruksminister Eskil Erlandsson, som kallar till krismöte om två veckor, ska ses som något positivt i sig.
— Vi har alla förutsättningar för att ha en lönsam och konkurrenskraftig grisuppfödning.
— Men vad vi måste komma ihåg är att det alltid kommer en svacka efter jul, och att denna svacka i år är ytterligare komplicerad eftersom Ryssland stängt sina gränser för import av fläskkött.
Det betyder att än fler tyska grisproducenter vänder sig till Sverige för att hitta avsättning.
— En annan detalj värd att tänka på är att all offentlig upphandling i Sverige börjar följa de EU-direktiv som finns. Om alla skolmatsalar och restauranger följde bestämmelserna tror jag inte att vi skulle ha någon större kris.
Detta sker inte i dag?
— Nej.