Obehöriga på spåret stoppar tågtrafiken

Tågen stoppas allt oftare på grund av obehöriga på spåren. Reglerna för när tågen ska stanna tillämpas numera hårdare, men spårspringet har också ökat.

Sörmland2016-04-20 09:55

– Från ett 50-tal händelser i månaden som ingångsvärde 2010 har det ökat hela tiden. Nu har vi månader med 170 händelser med obehöriga på spåren, med förseningar över hela landet som följd, säger Bengt Olsson, presschef hos Trafikverket.

Det har länge varit förbjudet för obehöriga att vara på tågspåren. Brottet regleras i ordningslagens fjärde kapitel och straffet för den som döms är böter. Men tidigare fick resenärerna ganska sällan besked om att tåget stoppats på grund av obehöriga på spåret. I stället försökte man ibland lösa situationen med att tåget åkte mycket sakta förbi platsen där de obehöriga var.

– Hösten 2014 bestämdes att vi ska följa regelverket till punkt och pricka och i större utsträckning stoppa tågtrafiken, säger Bengt Olsson.

Det finns flera orsaker till att personer är på spåren. Självmordsförsök är en av dem. Enligt Trafikverket tar mellan 80 och 120 människor livet av sig på tågspår varje år, men det blir allt vanligare att folk genar över spåren.

– Beteendet att folk springer över spåren är ett elände och inte minst en arbetsmiljöfråga för lokförarna. Det tar 800 till 1 000 meter för ett tåg att stanna och tågen blir allt tystare. Det är helt enkelt så att folk inte förstår hur farligt det är, säger Bengt Olsson.

Det är inte alls så att det bara handlar om ungdomar som ränner över spåren, berättar Olsson.

– I Flemingsberg genade en person med barnvagn över spåren. Barnvagnen hamnade under tåget, men barnet hann man få ur. I Sundbyberg byggde ett företag om entrén och hantverkarna byggde en trätrappa ner på spåret. De anställda gick ner på spåret och korsade det för att komma till trappan. Det är vuxna personer det handlar om, som tror att tiden är så viktig att de tar risken.

Flest fall av spårbeträdande sker vid storstäderna och nära universitetsstäderna, som Uppsala, Lund, Linköping och Örebro. På de värst drabbade sträckorna, som omkring Malmö och Lund, installerar Trafikverket övervakningskameror.

Trafikverket satsar också, enligt Bengt Olsson, stora belopp på att bygga staket och göra det svårare att komma ned på spåren.

– Mångmiljonbelopp satsas på sträckor med mycket spårspring och vi märker att både suicidförsöken och springet minskar på de sträckorna, men genandet ökar konstant ändå. Kurvan lutar snett uppåt, åt fel håll, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om