Ödehusexperten Robert Danielsson: "Ett enormt intresse"

För fem år sedan startade byggnadsvårdaren Robert Danielsson Facebookgruppen "Jag räddade ett ödehus". 30 000 medlemmar senare ser han de tomma husen på landet som svaret på stora samhällsfrågor.

"De kan vara med och styra hur framtiden ska se ut så sitter de faktiskt på den bygdens framtidsfrågor", säger byggnadsvårdaren Robert Danielsson om ägarna till landets många ödehus.

"De kan vara med och styra hur framtiden ska se ut så sitter de faktiskt på den bygdens framtidsfrågor", säger byggnadsvårdaren Robert Danielsson om ägarna till landets många ödehus.

Foto: Privat

Sörmland2021-08-20 17:47

Runt om i Sverige finns uppskattningsvis 200 000 ödehus, enligt byggnadsvårdaren Robert Danielsson.

– Det är hus som skulle kunna tjäna som permanentboenden men som inte används så idag. Det innefattar alltså också bland annat jakt- och fiskestugor som bara används någon vecka om året, släkthus som står på större gårdar men som inte används, säger han.

Sedan han startade Facebookgruppen "Jag räddade ett ödehus" har han sett ett kraftigt ökat intresse för gamla hus och för att flytta ut på landet. Men att hitta ett ödehus är svårt – det finns inga register eller förmedlingar. Däremot har många både sökt och hittat hus via gruppen.

– Jag tror vi har runt 300 medlemmar som letar ödehus i Sörmland. Näst efter Småland så är intresset för Sörmland det allra största.

Så hur gör man om man vill rädda ett ödehus?

– Man får helt enkelt ge sig ut och leta. När man hittar ett hus är det bästa att lämna ett brev eller försöka söka ägaren via telefon.

Framöver hoppas han att fler ägare av obebodda hus på landet ska se möjlighet att bidra till en positiv samhällsutveckling.

– De har chans att välja framtiden för sin bygd, om den ska överleva, om den ska utvecklas eller inte, säger han och fortsätter:

– Det är själviskt att låta husen stå tomma när så många vill flytta ut på landsbygden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!