För tionde året i rad var det, den 21 juli, dags för den årliga ölfesten – ölets dag. Ölets dag infaller alltid den tredje onsdagen i juli varje år och handlar om att sprida kunskap om öl och ölbryggning. På många håll i landet bjöd bryggerierna in för att få ta del av bryggningsprocessen.
Sommarpuben vid Slussvaktaren är med för sjunde året i rad och firade med svensk hantverksöl. Det serverades självrunnen öl av sorten Pickla Pils från Nynäshamn, en så kallad Bayerische Anstich.
– Det är en speciell tysk stil att servera öl på, en gammal historiskt traditionell stil. Det betyder att vi helt enkelt slår i en tappkran i en tunna och låter ölen flöda direkt ur tunnan – utan tillsatt kolsyra eller någon fatanläggning, förklarar Arto Ukura, VD och ägare till bryggeriet.
Stammisarna Robert Wickman och Helena Wickman var på plats för att fira Ölets dag.
– Har man väl gått hit så blir man bortskämd, säger Helena Wickman.
Malt, humle, vatten och jäst – det är huvudingredienserna. Men för att lyckas måste kombinationen bli rätt.
– För att veta vilken lageröl vi skulle brygga så hade vi fem grupper som blindprovade fem olika lagerölstilar. Den mest populära av alla blev Tjeckiskt pilsner och då bestämde vi att det är de vi ska göra. Ölen är väldigt len och speciell eftersom den är naturligt kolsyrad. Jag tror den är lättdrucken – den får en lite egen karaktär, säger Arto Ukura.