Olika villkor för boendestöd – avgift i vissa kommuner

I sju av Sörmlands kommuner kan den som har en psykisk funktionsnedsättning beviljas gratis boendestöd. Men i Nyköping och Katrineholm är hjälpen avgiftsbelagd.

Matlagning är en av de saker som boendestödjaren kan hjälpa till med, med målet att brukaren ska bli självständig. Vård- och omsorgnämndens ordförande i Nyköping respektive Eskilstuna, Sofia Amloh (S) och Mikael Edlund (S).

Matlagning är en av de saker som boendestödjaren kan hjälpa till med, med målet att brukaren ska bli självständig. Vård- och omsorgnämndens ordförande i Nyköping respektive Eskilstuna, Sofia Amloh (S) och Mikael Edlund (S).

Foto: Sandra Nordin, Niklas Holm & Janerik Henriksson/TT

Sörmland2021-01-29 04:45

Boendestöd ska underlätta och öka möjligheten till ett självständigt liv för den som har en har en psykisk funktionsnedsättning och bor i eget boende. Stödet är individuellt och bygger på att personal kommer på besök och hjälper till med vardagliga saker.

– Det är brukarnas behov som styr. För några är det medicindelning, för andra är det struktur. Ofta har de svårt att koordinera sin vardag och veta när man ska göra vad. Det kan också handla om hur man viker tvätt eller lagar mat. Man gör arbetet tillsammans med boendestödjaren, säger Linda Andersson, enhetschef på socialpsykiatrin i Katrineholm.

En del av brukarna har också beslut om sociala aktiviteter, som att ta en fika på stan. En handläggare beslutar om vilka insatser som beviljas, och det kan skilja sig mycket åt. I Katrineholm har i dag 95 personer boendestöd med insatser från 15 minuter till 35 timmar i veckan.

Enligt tidningen Hem & hyras undersökning av vilka kommuner som tar betalt för boendestöd, är det bara Katrineholm och Nyköping som tar ut en avgift i Sörmland. Summan är inkomstbaserad och begränsas med en maxtaxa på 2 139 kronor per månad, för 2021.

– Ibland kan de söka ersättning från Försäkringskassan. Men får de avslag på den, säger många "då klarar jag mig själv", fast de kanske egentligen inte gör det. Så visst finns det en del som nekar på grund av avgiften. Det är inte jättevanligt, men det förekommer. Det kanske är en handfull om året som avslutar sitt boendestöd på grund av kostnaderna, säger Linda Andersson.

undefined
Linus Fogel (S), ordförande i vård- och omsorgsnämnden i Oxelösund.

I Oxelösund är boendestöd gratis sedan 1 januari 2020, efter ett tjänstemannaförslag om att slopa avgiften. Enligt Linus Fogel (S), ordförande i vård- och omsorgsnämnden, ansåg politikerna att det var viktigt med ett professionellt stöd, delvis i förebyggande syfte. Prioriteringen kunde också förväntas minska andra kostnader kopplade till ohälsa på sikt.

– Får man det här stödet tidigt så förbättrar det både den fysiska och den psykiska hälsan. Vi såg att en del i den här gruppen hade en svag ekonomi. Vi ville inte ha ekonomin som en bromskloss, säger Linus Fogel.

Vård- och omsorgsnämndens ordförande i Nyköping, Sofia Amloh (S), har sneglat på grannkommunen. Hon ser problematiken och vill få ner den tröskel som avgiften kan innebära.

– Vi ligger inte i det läget som Oxelösund ligger i än. Vi gör en översyn av alla möjliga parametrar som rör ekonomin inom förvaltningen och ställer inkomster mot utgifter. När vi kommer längre i det arbetet så är boendestöd något vi politiker kommer att titta på. Jag skulle verkligen vilja vända på den stenen, säger hon.

undefined
Vård- och omsorgnämndens ordförande Mikael Edlund (S) i Eskilstuna.

I Eskilstuna har det varit gratis med boendestöd under de tio år som vård- och omsorgnämndens ordförande Mikael Edlund (S) har varit ansvarig politiker.

– Om den avgiftsbeläggs kommer brukarna att säga ifrån om hjälpen, många har svag ekonomi. Vår utgångspunkt är att de ska få den hjälp och det stöd de behöver för klara sina liv. Vi har sett den effekten vid exempelvis höjningar för dagligverksamhet, säger han.

Att stödet är gratis är väldigt betydelsefullt för många, även om behoven skiljer sig åt, enligt enhetschefen Hannah Värme i Eskilstuna, där cirka 250 personer har boendestöd inom vård och omsorg.

– Det är jätteviktigt att de får hjälp i sin vardag så att de får livet att gå ihop. Vi jobbar mot självständighet i den mån det går, säger hon.

Boendestödet bidrar till:

Enligt Socialstyrelsens studie "Insatser och stöd till personer med funktionsnedsättning 2019 bidrar boendestödet till: 

• Konkreta resultat i vardagslivet, boendestödet möjliggör att brukarna tar sig an och får saker gjorda.

• Bättre självförtroende och självkänsla hos brukarna, samt lindrad oro och ångest. Såväl brukare som boendestödjare beskrev att boendestödet varit en bidragande faktor till att brukarnas psykiska problem minskat över tid.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!