Öppenhet minskar risken för ungdomsfylla

Tillgivenhet, gränser och ett öppet samtalsklimat gör att tonåringar skjuter upp sin alkoholdebut. Forskning visar att en förälder kan göra mycket för att bidra till detta.

Fylleri ungdomsfylleri 16:9

Fylleri ungdomsfylleri 16:9

Foto:

Sörmland2015-10-20 17:30

Ungdomar som pratar öppet med sina föräldrar tenderar att börja dricka senare i livet och dessutom har forskning visat att de konsumerar mindre alkohol totalt sett.

Enligt en ny undersökning från Folkhälsomyndigheten upplever både föräldrar och ungdomar i Södermanland att de har en god relation. Åtta av tio föräldrar har svarat att deras tonåringar alltid eller nästan alltid anförtror dem sina bekymmer.

– Det ser vi som positivt av flera anledningar, bland annat för att vi vet att en god relation under hela uppväxten har betydelse i alkoholsammanhang, säger Elin Schelin, länssamordnare i ANDT-förebyggande arbete vid Länsstyrelsen.

Genom att visa värme och prata mycket med sina barn kan föräldrar bidra till att sin tonåring inte testar alkohol för tidigt. Enligt länsstyrelsen som jobbar förebyggande mot alkohol-, narkotika-, dopnings- och tobaksanvändning är det också viktigt för föräldrar att visa intresse för sina barns vänner och vad de gör om kvällarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om