Svenskt Näringslivs konjunkturrapport för det fjärde kvartalet ger en fortsatt blandad bild av konjunkturläget i Sörmland.
– Tidigt i coronakrisen påtalade Svenskt Näringsliv behovet av snabba insatser för att rädda företag och jobb. Flera av dessa stödåtgärder har regeringen sjösatt och företagen har under året kunnat nyttja till exempel korttidspermittering, säger Sofia Sjöström, regionchef Svenskt Näringsliv.
Närmare 37 procent av de svarande företagen pekar på en högre produktions- och försäljningsvolym idag jämfört med för 6 månader sedan. 29 procent av de svarande företagen anger en lägre produktions- och försäljningsvolym och 32 procent har ett oförändrat läge.
När det gäller förväntningarna ett halvår framåt är det något mer pessimistiskt. 22 procent av de svarande företagen tror på en högre produktions- och försäljningsvolym. Cirka 40 procent tror på ett oförändrat läge, närmare nio procent säger att de inte vet och 34 procent pekar på en lägre produktions- och försäljningsvolym.
– Att göra prognoser i rådande tid är extremt svårt. Vi ser att ekonomin i stort visar tecken på en viss återhämtning men att det fortsatt råder stora skillnader mellan branscher, säger Sofia Sjöström.
När det gäller antal anställda anger 24 procent av företagen att de har färre anställda jämfört med för sex månader sedan. 53 procent har oförändrat antal anställda och cirka 22 procent har fler anställda idag än för ett halvår sedan. Eftersom panelen består av ett urval av företag är det dock viktigt att även notera de mycket höga arbetslöshetssiffrorna från arbetsförmedlingen som visar att arbetslösheten ligger på 11,4 procent jämfört med riket som ligger runt 8 procent.
– Arbetslösheten är en stor utmaning. En redan tidigare problematisk situation med många som har svårt att komma in på arbetsmarknaden förvärras nu ytterligare av krisen. Det finns en stor risk att arbetslösheten biter sig fast på en hög nivå. Här skulle till exempel de tidigare föreslagna introduktionsjobben kunna genomföras samt bereda fler platser på gymnasiala yrkesprogram och Yrkesvux, säger Sofia Sjöström
– Företagen behöver nu framåtlutande reformer som skapar tillväxtkraft. Till exempel måste det bli mer lönsamt för företagen att investera. Här föreslår Svenskt Näringsliv bland annat en sänkning av bolagsskatten till 18 procent, säger Sofia Sjöström.