Oranges vd Lars Hezsö berättar att ett 80-tal sjuksköterskor som i dag, efter svenskutbildning och avklarad examen, jobbar i Sverige. De har svensk legitimation utfärdad av Socialstyrelsen och återfinns både i kommuner och landsting. Ytterligare ett
40-tal sjuksköterskor väntas bli klara före sommaren. En majoritet av Orange sjuksköterskor kommer från Ungern och Litauen.
Lars Hezsö berättar vidare att åtta sjuksköterskor för närvarande jobbar på Mälarsjukhuset, men inga på Kullbergska sjukhuset eller Nyköpings lasarett.
Orange pekas ut som ett oseriöst företag. Hur ser du på kritiken?
– Vi är helt transparenta med vilka vi är och vad vi gör. Jag vet inte riktigt vad de menar med kritiken.
Låg ersättning till sjuksköterskor har nämnts. Efter avdrag för boende och annat så ska vissa i praktiken ha tjänat två euro i timmen.
– Det absolut inte sant. Våra sjuksköterskor har en nettolön på 14,05 euro per timme (motsvarar 131 kronor per timme). . Vi gör inga avdrag på nettolönen för boende och resor som det har beskrivits media i och vi följer direktiv och förordningar för hur lön ska betalas ut. De som vill jobba för oss går en språkutbildning i fem månader. Pengar till den utbildningen lånar vi ut och när de börjar jobba i Sverige betalar de tillbaka studielånet med 2,35 euro per arbetad timme, i 1 850 timmar (blir totalt motsvarande cirka 40 600 kronor).
Stämmer det att Orange saknar kollektivavtal med Vårdförbundet?
– -Vi har kollektivavtal genom medlemskap i (arbetsgivarorganisationen) Almega och måste enligt lag följa villkoren i avtalet oavsett vilken personal jag plockar in. Vi sätter oss gärna ner med Vårdförbundet för vi vill inget annat än att göra rätt. Det här med pensioner och försäkringar är dock inte så lätt när Europa och andra länder är involverade. Jag hoppas och tror att vi kommer till förhandlingsbordet igen.
Orange anklagas för att betala "slavlöner" och några nämner människohandel i rapporteringen. Varför har detta inte bemötts kraftigare?
– Någon har också skrivit att vi håller på med trafficking och kanske är jag avtrubbad. Men vi har aldrig fått möjlighet att bemöta anklagelserna innan de har publicerats och vi får mycket positivt tillbaka från verksamhetsgolvet. Vi har valt att ha dialog med våra kunder.
Varför finns det en misstänksamhet eller agg mot Orange tror du?
– Vi är nya, har funnits drygt tre år och det är lättare att rapportera om det som är fel än om det som är bra. I de verksamheter där vi bidrar till att vårdplatser hålls öppna, och ser till att personalen kan ha sommarsemester så säger de att det fungerar bra. Det är duktiga och mycket yrkeskunniga människor vi talar om. Sen är det klart som Sören att det även finns utmaningar med att komma till Sverige för första gången.
Vad är det som lockar din personal med att jobba i Sverige?
– Det är av samma skäl som för de svenska sjuksköterskor som jobbar i Norge, det vill säga de tjänar betydligt mer pengar. Många kan också tänka sig att flytta hit permanent, för Sverige är ett väldigt attraktivt land.
Enligt Dagens Arena är ni inte längre välkomna i Norge. Stämmer det?
– Ja, det stämmer gällande ett kontrakt, vi gjorde fel. Vi betalade ut fel lön för tre personer, totalt tre timmars lön, samt bröt mot arbetstidslagen vid ett tillfälle. En sjuksköterska jobbade i 19 dagar i sträck.
Var är personalen anställd?
– Orange är en liten koncern med norskt moderbolag och sjuksköterskorna är anställda av systerföretag i Ungern och Baltikum. De som tjänstgör på Mälarsjukhuset är anställda av Orange Baltic. Den fria rörligheten i Europa möjliggör detta men det medför även krockar med svensk lagstiftning.
Lars Hezsö säger att Orange hoppas kunna bidra med en liten del till den kompetensförsörjning som svensk vård är i behov av.
– Nästan 6000 svenska vårdplatser är stängda i dag. I tio år har man pratat om att öka antalet utbildningsplatser, höja lönerna och minska arbetstiden. Det är förstås bra, men det räcker inte. Jag skulle gärna se rundabordssamtal kring hur utländsk arbetskraft kan bidra, och hur vi på ett snabbt och smidigt sätt tar hjälp av invandrare med kompetens.