Ord mot ord i våldtäktsmål – ett problem

Ord mot ord är inte ovanligt i våldtäktsmål. Två domar från Högsta domstolen har nu satt prägeln för hur bevisningen minst bör se ut för att en fällande dom ska vara möjlig.

Sörmland2009-07-26 21:44

Målsägandes vittnesmål kan i enstaka fall räcka om rätten anser det tillräckligt trovärdigt. Men i sådana fall i kombination med viss bevisning. Exempelvis genom att brottsoffret åtminstone berättar för en anhörig eller närstående efter det inträffade. I de fall där man går hem, duschar och först träder fram senare är det mycket svårt att få fram bevisning.

– Det är jätteviktigt att man agerar direkt. Men det är ju inte så lätt om man är i chock. Men om man inte anmäler direkt så finns inte eventuell sperma eller skador kvar och kan dokumenteras, säger Katarina Eriksson, kammaråklagare i Nyköping.

”Inte svårare att fälla”

När det gäller att bedöma målsägandes trovärdighet är det enligt åklagaren ofta inte allt för svårt att skapa sig en uppfattning.

– Grejen är att om man talar sanning om vad som hänt så håller man inte på och säger emot sig själv och det uppstår inte så många frågor längs vägen. I en av de domar som var nu i HD friades mannen delvis för att målsägande först inte bedömt händelsen som en våldtäkt och sen ändrat sig. Det verkade också vara andra saker där hon sagt emot sig själv. Så jag tror inte att de här domarna gör så stor skillnad eller att det skulle bli svårare att få till en fällande dom nu när HD sagt sitt, säger Katarina Eriksson.

Snabbt är viktigt

Just att söka sjukvård så fort som möjligt för att säkerställa eventuella bevis är otroligt viktigt menar gynekolog Karin Bredinger.

– Ja, för att småskador och sår kan läka på bara några dagar. Det är väldigt viktigt för att kunna säkerställa bevis. Sedan vill man ju säkerställa dna-spår och de kan försvinna bara inom något dygn.

Hon tillägger också att det kan vara så att sjukvården inte är det första man tänker på att uppsöka efter en så traumatisk händelse som en våldtäkt är.

– Om man inte har några direkta fysiska besvär så kanske man ringer sin bästa vän i stället, som sen säger att man ska ringa polisen. Ibland händer det att anmälan inte görs förrän senare och då får inte vi hit kvinnorna förrän kanske efter någon vecka. Då är eventuella småsår läkta och bevisningen är svår.

Därför vill Karin Bredinger påtala vikten av att anmäla så fort det går. Ju tidigare anmälan – desto större är chansen att finna bevis.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om