Från Hjälmarens vattenförbunds sida har avgående ordförande Björn Larsson (S), sagt att förbundet inte kan göra rätt hur man än gör. Vid Hyndevadsdammen i Skogstorp måste, enligt den gällande vattendomen, minst tre kubikmeter vatten tappas av varje sekund, medan den räta linjen, som reglerar Hjälmarens nivå, är en rekommendation och inte tvingande på samma sätt som vattendomen.
I veckan riktade Björn Larsson skarp kritik mot Örebro kommun, som han menar inte vidtar de åtgärder som är möjliga, som muddring av sjöbotten utanför Örebro och ökat flöde i Svartån.
Nu bemöter Mimmi Hodzic, förvaltningschef vid Tekniska förvaltningen i Örebro, via mejl, den kritiken.
När muddrade man senast utanför Örebro?
– 2017 rensades det 3000 kubik vid fyren Röda tunnan vid utloppet av Svartån.
Ligger det något i kritiken att det är bekvämare att skylla på låg vattennivå, än att muddra sjöbotten för att den ska sänkas?
– Det är Hjälmarens vattenförbund som ansvarar för regleringen av vattennivån i Hjälmaren enligt rådande vattendom. Det är vattendomen som reglerar vilken nivå som ska hållas i Hjälmaren och även ansvaret.
Hur ofta bör man muddra?
– Det beror på vad farleden ska användas till och hur den förändras över tid. Låga vattennivåerna i sjön påverkar också så att rännan slammas igen fortare. Uppskattningsvis bör det nog rensas i farleden på Hemfjärden och Mellanfjärden vart 5 - 10 år. Örebro kommun arbetar med underlag för muddring, men det finns i dagsläget inget beslut för när muddring kan genomföras. Muddring förutsätter tillstånd i mark- och miljödomstolen samt ekonomiska resurser för genomförande.
Hur ser flödet i Svartån ut nu?
– Enligt vattendomen är kravet 1,5 kubik per sekund. Med övriga vattendrag är flödet vid utloppet i Svartån cirka 1,9 kubik per sekund. Sedan finns fler utlopp i Hjälmaren, som Tysslinge kanal som inte Örebro kommun reglerar.
Kan man, med ökat flöde i Svartån höja vattennivån i Hjälmaren?
– Det skulle kräva att det finns en massa vatten uppströms att släppa ut, några sådana stora magasin finns inte uppströms. Det finns också vattendomar att förhålla sig till i Svartån.
Enligt Björn Larsson dröjer det till år 2035 innan vattendomen från 1878 ska revideras av länsstyrelsen och en eventuell ny dom ska avkunnas i mark- och miljödomstolen.