Att drabbas av inbrott beskrivs av många som väldigt olustigt och förutom risken att bli av med värdesaker ökar också känslan av otrygghet. Det har fått företag som säljer larmtjänster till privatpersoner att blomstra.
– Det är en sund bransch med stark tillväxt, men samtidigt tydligt geografiskt uppdelad. I Norrland har förhållandevis få bostadsägare larm, medan läget är det motsatta i Skåne och Västsverige, säger Stefan Tärnell.
Han är grundare av företaget Larmkollen, som specialiserat sig på att hjälpa kunder att hitta och välja rätt leverantör av bland annat hemlarm.
– På senare år har fler privatpersoner valt att installera bostadslarm och det är en trend som ser ut att hålla i sig. Jag trodde personligen, i samband med att coronapandemin bröt ut, att tillväxten skulle plana ut. Så blev det inte. Det blev ett litet hack i kurvan under några veckor förra våren, sen tog det fart igen – trots att fler arbetar hemifrån och tillbringar mer tid hemma än tidigare, säger Stefan Tärnell.
Priset och avgiften för ett hemlarm kopplat till en larmcentral varierar beroende på val av operatör, tillbehör och funktion. Månadsavgiften ligger i regel mellan 100–500 kronor och det vanliga är att larmet hyrs eller har en lång avbetalningstid.
– För en villa, där ägaren önskar mycket tillbehör, kan installationen gå på upp mot 20 000 kronor, men för den som vill komma ner i pris och göra mer arbete själv går det att koppla upp sig mot en larmcentral mot en årsavgift på 1 500 kronor, säger Stefan Tärnell och fortsätter:
– Flera av de dyrare aktörerna har fyllt på med andra tjänster än bara inbrottslarm för att försvara sin prissättning. Med en hög uppstartskostnad och saftig månadsavgift ingår inte sällan såväl rökdetektor som vatten- och trygghetslarm.
På senare år har Stefan Tärnell sett en trend där fler befintliga larmkunder visat intresse för att byta till billigare larm.
– Det är inte bara de stora drakarna som växer. Med uppsvinget i branschen har också flera mindre operatörer etablerat sig, många som erbjuder larmlösningar till förhållandevis låga avgifter.
Antalet bostadsinbrott ligger på en stabil nivå, men fler skaffar larm. Vad tror du att det beror på?
– Det är nog som med så mycket annat en snöbollseffekt. Man vill helt enkelt inte vara den som står utan.
Den senaste nationella trygghetsundersökningen som Brottsförebyggande rådet, Brå, publicerat visar att 27 procent av befolkningen ofta under det senaste året har oroat sig för bostadsinbrott, vilket är på samma nivå som under 2019.
I samma rapport uppger 1,7 procent av hushållen i riket att de utsatts för bostadsinbrott under 2019, vilket är något lägre än året innan.
Vad ska man tänka på innan man låter installera larm i sin bostad?
– Utgå ifrån behovet. Jag tror att de flesta skaffar hemlarm mot inbrott, men det är minst lika viktigt att säkra upp sin bostad på olika sätt. Har du bra dörrar och fönster? Se till att det är lika svårt att bryta sig ut som in i bostaden – lämna inte balkongnyckeln kvar i dörren. Se till att ha ett larm med brand- och vattenskydd, det kan du ha igen genom lägre premie eller slopad självrisk i hemförsäkringen.
Stefan Tärnell poängterar att ett hemlarm inte är någon garanti mot inbrott, men att det kan ha en effektiv och avskräckande inverkan mot tjuvar.
– Grannsamverkan kan ha en god förebyggande effekt mot kriminalitet, men då krävs också ett gemensamt engagemang i stället för bara en skylt.
DNA-märkning av ägodelar och skyltning om detta är andra åtgärder som Stefan Tärnell råder fler att göra.
– Det är ett enkelt sätt att förebygga stöld och insatsen underlättar för polisen om man utsatts för inbrott och tjuvgodset påträffas. Det är dessutom bra att ha en dokumentation över vilka prylar man haft.
En av de viktigaste åtgärderna för att undvika just inbrott är både den enklaste och den billigaste.
– Lägg band på dig om vad du postar på sociala medier. Var inte för aktiv med att berätta när hela familjen njuter av två veckor i Thailand – det är som att be om att få inbrott. Professionella inbrottstjuvar är väldigt snabba och vet de dessutom om att de är fritt fram passar de på.