Oseriösa aktörer inom skönhetsbranschen rensas ut

Sneda klumpfyllda läppar, ärr och vävnadsdöd – du kan till och med bli blind. I takt med att skönhetsbranschen växer har även anmälningarna om problem ökat. Nu går lagen in och kräver vårdlegitimation och en åldersgräns på 18 år.

Therese Almer är legitimerad sjuksköterska och har startat upp Caelia Clinic i Strängnäs.

Therese Almer är legitimerad sjuksköterska och har startat upp Caelia Clinic i Strängnäs.

Foto: Sandra Laukkanen

Sörmland2021-07-18 04:45

Skönhetsbranschen har länge dragits med problem kring oseriösa aktörer och outbildade hudterapeuter. Det försvårar för konsumenter att veta vilka aktörer man ska välja. 2020 gjorde Konsumentverket en kontroll av 20 slumpvist utvalda skönhetssalonger. Resultatet visade att bara fem av behandlarna på salongerna hade legitimation för ett yrke inom hälso- och sjukvård.

– Den som kontaktar en skönhetsklinik ska kunna vara trygg med att personalen har rätt kompetens och att det finns samma krav på patientsäkerhet som inom hälso- och sjukvården. Därför föreslog regeringen en ny lag, säger socialminister Lena Hallengren (S) i ett pressmeddelande.

undefined
Socialminister Lena Hallengren (S) vill att patientsäkerheten stärks.

I maj 2021 fattade riksdagen beslut om en ny lag om estetiska ingrepp och injektionsbehandlingar som nu trätt i kraft. I samband med den nya lagstiftningen gjordes även en lagändring som gäller barberare, nagelsalonger, håltagningsverksamhet och frisörer. Används skärande eller stickande instrument och verktyg måste du anmäla det till miljökontoret senast den 1 september 2021 – annars kan du behöva betala en miljösanktionsavgift.

Utför du injektionsbehandlingar såsom botox och fillers ska du anmäla din verksamhet till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, och betala en årlig avgift till Ivo. Verksamheten är också skyldig att ha en patientförsäkring. Du ska också utreda och anmäla händelser som har eller hade kunnat medföra en allvarlig vårdskada till Ivo.

undefined
Therese Almer är legitimerad sjuksköterska och har startat upp Caelia Clinic i Strängnäs.

Therese Almer har kliniken Caelia Clinic i Strängnäs och den omfattas av den nya lagen.

– Äntligen mer patientsäkert. Jag är otroligt glad över att lagen har kommit. Det är någonting som varit efterlängtat och jag har alltid uppmanat till att det ska krävas legitimation för att ge injektioner, säger Therese Almer.

undefined
Therese Almer på Caelia Clinic i Strängnäs berättar att det hänt att hon avstått från att behandla vissa kunder. Hon eftersträvar alltid ett naturligt resultat och ser till symmetrin.

Patientsäkerheten är en viktig fråga för Therese Almer.

– Det handlar om anatomi. Vi jobbar med sprutor vilket kräver att du är medicinskt kunnig. Du måste veta vart blodkärl och nerver ligger. Injicerar du fel så kan det bli en tilltäppning av blodkärlen, säger hon.

Tina Söderberg är en konsument med stor respekt för injektioner.

– I dag har injektionsbehandlingar blivit allt vanligare bland unga personer. Marknaden blomstrar och det är nog lätt att gå vilse i den djungel av salonger och kliniker som finns. Man glömmer kanske till slut bort att ens kolla upp vem som faktiskt utför behandlingen – så den nya lagen är enormt viktig för patienterna. Ingen ska råka riskera att gå till en behandlare som arbetar med något de inte har ordentlig kunskap om, säger Tina Söderberg, som själv gjort botox och filler.

Lagändringen innebär att du är skyldig att anmäla din verksamhet – oavsett om du avser starta en eller om du sedan tidigare bedriver en sådan verksamhet.

– För mig innebär inte lagändringen några större skillnader. Jag har alltid jobbat utifrån de regler som lagändringen innefattar. Nu när lagen äntligen trätt i kraft är jag så glad över att jag vågat tro på att jag alltid jobbat på rätt sätt, säger Therese Almer.

undefined
"Den nya lagen är enormt viktig för oss patienter. Ingen ska riskera att gå till en behandlare som arbetar med något de inte har ordentlig kunskap om", säger konsumenten Tina Söderberg.

En konsument som är positiv till lagändringen är Jenny Nilsson.

– Den nya lagen är en trygghet för mig som kund. Att den som utför behandlingen har en relevant medicinsk utbildning och en patientförsäkring som täcker eventuella skador känns bra och säkert, säger Jenny Nilsson.

Vad ska du tänka på:

Kolla kompetensen. Har den som gör behandlingen eller ingreppet rätt kompetens?

Kolla referenser från tidigare utförda behandlingar eller ingrepp.

Det ska finnas information om vad behandlingen eller ingreppet innebär.

Försäkring ska finnas.

Seriösa företag låter konsumenten få betänketid, det ska ingå och är ett krav.

Lokalen ska vara professionellt utformad och utrustad.

Dubbelkolla alltid villkoren.

Eftervård ska finnas med.

Din säkerheten går alltid först.

Personuppgifter ska behandlas med sekretess.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!