Det går tydligt att se att vildsvinsstammen minskat kraftigt de senaste åren. Däremot är det svårt att säga hur mycket den har minskat, säger Ingemar Parck.
– Det finns ingen bra siffra på det då vildsvin inte inventeras så som exempelvis älgar. Man tittar i stället på avskjutningssiffror och konstaterar att stammen troligtvis har halverats.
Vad halveringen beror på är svårt att säga, men han tror det kan bero på flera faktorer.
– Salmonella kan vara en del av det, men det kan även bero felaktiga avskjutningar och att vintern var kall.
Hösten 2020 upptäcktes salmonella choleraesuis, en sällsynt form av salmonella, hos vildsvin i Sverige för första gången på 40 år, enligt SVA. Sedan det första utbrottet av smittan pågår en omfattande provtagning av vildsvin för att kartlägga och begränsa utbrotten. Hittills har 87 vildsvin testats i Sörmlands län varav 47 visat positivt för smittan. Flest smittade grisar hittas i jaktområde Öster Malma där 23 av 31 grisar påvisats smittade.
Smittan finns främst i Sörmland och Skåne, menar Ingemar Parck.
– Det är klustersmitta. Den är väldigt lokal i Sörmland med kärnområde runt Öster Malma. Sedan hittades ett kluster i Skåne hösten 2020.
Salmonellan är dödlig för djuret och kan smittas till människor om man äter kött från ett smittat vildsvin som inte tillagats ordenligt.
– Det går bra att äta om köttet är ordentligt genomstekt.
Nu har ännu en smittsam sjukdom upptäckts bland vildsvin bland annat i Tyskland. Det finns en oro att den ska ta sig hit.
– Det finns en rädsla för att afrikansk svinpest ska ta sig in i landet, men den har inte påvisats i Sverige än. Skulle man hitta ett fynd kommer man att hägna in stora områden för att utrota smittan, säger Ingemar Parck.
För att underlätta bevakningsarbetet av båda smittorna bör man vara uppmärksam om man ser döda djur.
– Träffar man på ett dött vildsvin ska man rapportera det till SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt. De har en sida man kan göra det på och man kan även mejla. Det är viktigt att man gör det för salmonellan men främst för svinpesten så att man kan stoppa den i ett tidigt skede.