Drömmer du om att överge din hyresrätt, där hyran går rakt ned i fickan på hyresvärden, eller att flytta hemifrån? Då är du inte ensam. Bostadsmarknaden är fortsatt het och priserna har de senaste åren stigit ordentligt. Att som ung i detta läge komma in på bostadsmarknaden är inte det enklaste.
Enya Winger och Markus Johansson i Katrineholm vet hur det är. Båda är födda 1997 och för snart ett år sedan fick de sitt första barn, dottern Clara Winger. Markus jobbar som betongarbetare på en fabrik i Katrineholm, medan Enya, innan mammaledigheten, jobbade som personlig assistent och nu har börjat jobba deltid inom barnomsorgen.
För tre månader sedan övergav de sin hyresrätt, en trerummare som de betalade nästan 10 000 kronor för i månaden. Markus berättar att nästan halva hans lön gick åt till att betala hyran. I stället flyttade de hem till Enyas föräldrar. Tanken är att flytta till ett eget hus på landet inom det närmaste året, men att först spara ihop pengar till kontantinsatsen.
– Vi har velat ha hus i många år, framför allt sedan vi fick barn. För att slippa ta blancolån till kontantinsatsen flyttade vi hem till mina föräldrar. De tyckte att det var en rolig idé eftersom de får träffa barnbarnet mycket under tiden, säger Enya Winger.
Det är inte bara kontantinsatsen som ska lösas. De säger själva att det är krångligt att förstå hur bostadsaffärer går till rent praktiskt.
– Vi pratar mycket med våra föräldrar om hur det fungerar med lån och räntor. Min pappa är bra på det, säger Markus Johansson.
En farhåga de har är att de inte ska få bolån, eftersom båda inte har ett fast jobb.
– Men vi borde vända oss till banken för att se vad det finns för lösningar, säger Markus Johansson.
Emma Persson är sparekonom på Länsförsäkringar. Hon har flera tips till de som inte känner till hur bostadsmarknaden fungerar.
Först handlar det om att kontantinsatsen är femton procent av bostadens värde. När man sedan ska betala av på sina bolån kallas det amortering. Under pandemin har amorteringskravet tillfälligt slopats. Dock kommer det att återinföras i sin helhet den 31 augusti. Utöver amortering tillkommer ränta på bolån.
Hur ska bostadsköpare göra för att få ned räntan så mycket som möjligt?
– Oftast har man kontakt med en bank i inledningsskedet då man skaffar ett lånelöfte. Jag tycker dock inte att man ska vara trogen en specifik bank, utan undersöka vilken ränta man kan få hos de olika bankerna. Det gäller att veta vilken snittränta som finns nu, vilket man kan ta reda på hos jämförelsesajten Compricer. Sedan kan man ställa de olika bankernas ränta mot varandra. Bankerna är oftast intresserade av att få dig som kund och det kan vara ett sätt att få ned räntan, säger Emma Persson.
Hur ska man tänka kring rörlig ränta eller bindningstid på sina bolån?
– Dessvärre är det svårt att råda kring hur man ska tänka. Det handlar om vilka marginaler man har om räntan skulle höjas. Får man lätt ångest och sömnproblem kan det vara skönt att veta att i alla fall en del av lånet är bundet på en viss tid. Men det gäller att ha med sig att man kan få betala ränteskillnadsersättning om man bryter lånet i förtid. Helst ska man bo kvar i bostaden så lång tid som man binder lånet på, säger Emma Persson.