Påsken kan firas – utan fjolårets förvirring

Förra året kom påsken samtidigt som pandemin började ta fart och allt var nytt. Nu har kyrkorna runt om i Sörmland en helt annan rutin på hur de ska hantera en av sina största högtider.

Nyköpings församling satsar på att sända gudstjänster på nätet under påsken. Här en pågående liveinspelning av onsdagens mässa i Franciscuskapellet där prästen Elin Roxne Barkström filmas av vaktmästaren Magnus Karlsson.

Nyköpings församling satsar på att sända gudstjänster på nätet under påsken. Här en pågående liveinspelning av onsdagens mässa i Franciscuskapellet där prästen Elin Roxne Barkström filmas av vaktmästaren Magnus Karlsson.

Foto: Malén Eneberg

Sörmland2021-04-01 04:45

– Det var väldigt tufft då och många undrade hur vi skulle göra. Nu är det inte samma förvirring, säger Miriam Arrebäck som är kommunikatör vid Strängnäs stift.

Påsken 2020 var den första helgen i Sverige som påverkades på allvar av pandemin. Första gången folk behövde ta ställning till hur det skulle göras med resor, släktkalas, fjällvistelser – och kyrkobesök. För kyrkan är det en av årets mest välbesökta högtider och när det nu gått ett helt år – och pandemin fortfarande är kvar – hanteras det hela med ett annat lugn.

– Nu har alla accepterat det här. Samhället består, fast vi har börjat tröttna och längta tillbaka till kyrkan. Det är en sorg att vi inte kan gå till kyrkan på samma sätt den här påskhelgen heller, men nu är det mer ett normaltillstånd, fortsätter Miriam Arrebäck.

undefined
"Det var väldigt tufft då och många undrade hur vi skulle göra. Nu är det inte samma förvirring, säger Miriam Arrebäck som är kommunikatör vid Strängnäs stift".

Det mesta av påskfirandet runt om i Sörmland kommer att ske digitalt. De flesta församlingar livesänder sina gudstjänster och högmässor, eller spelar in dem i förväg.

– Sedan släpps de på församlingarnas hemsidor och sociala medier, Vi har hittat nya former. Det positiva är att kyrkan fått ta ett tekniksprång, säger Miriam Arrebäck.

När det är max åtta personer som gäller för offentliga tillställningar blir det många digitala gudstjänster och högmässor i länet. Söndagens högmässa i domkyrkan i Strängnäs är ett exempel på hur det kan gå till.

– I domkyrkoförsamlingen sänder vi högmässan live då och sedan stannar prästen kvar i kyrkan för att folk ska kunna strömma igenom och ta nattvard med säkra avstånd. Vi har öppet i kyrkan en timme extra då, säger Miriam Arrebäck.

– Sedan väntar vi på att det ska komma nya rekommendationer. Kanske lättar det, men vi får leva med de här restriktionerna över påsk, fortsätter hon.

Ett liknande upplägg finns runt om i stiftet, bland annat i Nyköpings församling. Här görs livesändningar av mässor och gudstjänster släpps förinspelningar av dem under alla påskhelgens dagar. Det är inte heller omöjligt att besöka kyrkorna under vissa tider, förutsatt att restriktionerna följs.

– Inför årets största kyrkliga helg – påsken – kan jag berätta att vi firar gudstjänsterna digitalt, att det är möjligt att anmäla sig till enskild nattvard och att vi håller kyrkor öppna för enskild, andakt, bön och ljuständning, säger Malén Eneberg som är kommunikatör vid Nyköpings församling.

Karta: Kyrkans Hus
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!