Man avled under cancerundersökning

En man i 60-årsåldern fick hjärtstopp och avled under en läkarundersökning. Nu anmäler Region Sörmland händelsen till Inspektionen för vård och omsorg.

En man i 60-årsåldern fick hjärtstopp under cancerundersökning och avled. Nu anmäler regionen händelsen till Inspektionen för vård och omsorg.

En man i 60-årsåldern fick hjärtstopp under cancerundersökning och avled. Nu anmäler regionen händelsen till Inspektionen för vård och omsorg.

Foto: Jens Alvin/Stina Stjernkvist/TT

Sörmland2023-07-18 04:45

Mannen, som var hemmahörande i norra Sörmland, utreddes under vintern 2022 för misstänkt lungcancer. För att kunna säkerställa en diagnos genomgick han en undersökning där man tog ett vävnadsprov från lungan. Men undersökningen gick inte som planerat och mannen, som tidigare inte haft några hjärtproblem, drabbades av ett plötsligt hjärtstopp.

Enligt Region Sörmland påbörjades hjärt-lungräddning omedelbart efter händelsen – trots intensiva räddningsförsök kunde mannens liv inte räddas. Obduktionen kunde inte ge full klarhet gällande dödsorsaken, men händelseförloppet har kartlagts i samråd med narkosläkare och hjärtläkare som bedömer att mannen med största sannolikhet drabbats av en akut uppkommen hjärtrytmstörning.

Nu har regionen anmält händelsen enligt lex Maria till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, för att få en extern utredning av händelsen. 

Enligt Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd ska hälso- och sjukvårdspersonal alltid rapportera in risker för vårdskador samt händelser som har medfört eller hade kunnat medföra en vårdskada till vårdgivaren. Om vårdskadan bedöms som allvarlig har vårdgivaren en skyldighet att snarast utreda och anmäla den till Ivo, enligt lex Maria. Myndigheten utreder sedan om skadan inträffat på grund av brister i vården och om den kunde förhindrats.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!