– Det har vårdats en patient på sjukhuset där man konstaterat legionella lunginflammation. Patienten är en äldre man, som fått antibiotikabehandling och svarat på den. Han skrevs ut under onsdagen, säger Christina Kallings Larsson, smittskyddsläkare, vid en presskonferens på torsdagseftermiddagen.
I Sverige diagnosticeras runt 100 människor med sjukdomen varje år. Runt hälften av dem har ådragit sig sjukdomen utomlands. Men den här patienten, som vårdats på medicinkliniken, misstänks ha fått legionella på sjukhuset.
– Patienten har varit inneliggande och har ådragit sig sjukdomen under vårdtiden. Det är ingen ovanlig bakterie i sig, den finns i jord och vatten annars, men har man sjuklig eller har nedsatt immunförsvar är man extra känslig, säger Kallings Larsson.
Senare under torsdagseftermiddagen skickade Nyköpings kommun ut ett pressmeddelande där man konstaterade att legionella upptäckts på ett korttidsboende på Arnö.Den drabbade personen är samma person som blev behandlad på Nyköpings lasarett. Det är därför oklart om patienten fått legionella på korttidsboendet eller på sjukhuset.
I ett pressmeddelande skriver kommunen att de hittat legionellabakterier i korttidsboednets vattenledningar, vilket man alltså hittat även på sjukhuset.
Temperaturen i vattensystemet ska ligga på mellan 50 och 60 grader, för att undvika bakteriebildning. Men något kan alltså ha gått fel.
– Vi har kontroller på vattentemperaturen på sjukhuset varje dag. Men det kan vara så att det har varit stillastående vatten i en duschslang som gjort att bakterier växt, säger Kallings Larsson.
Man har tagit prover i de aktuella duschrummen och ska se om de bakterier man hittat där matchar de som orsakat sjukdomen hos mannen. Men smittan kan också ha startat i ventilationssystemet.
– Det stämmer, kondens kan ha bildats och ansamlats någonstans och blivit en grogrund. Sedan kan det ha förångats och spridits via ventilationen i så fall. Det är en teori. Sjukdomen sprids inte från patient till patient, utan endast om man smittas genom inandning av smittat vatten, säger chefsläkare Peter Augustinson.
Medan sjukhuset väntar på provsvaren har man bett alla vårdenheter vara extra uppmärksamma på legionellasymptom. Man ska också göra en genomspolning med minst 60-gradigt vatten i alla kranar och slangar på sjukhuset.
– Det här berör tusen tappstället så det är en gedigen insats som påbörjas, säger Kallings Larsson.
Hur pass allvarligt anser ni att det är?
– Vi tar det på stort allvar för att se till att inga andra blir sjuka.