Nu stänger länets enda postcovidmottagning

Med i snitt två patienter i veckan gör inte längre Sörmlands postcovidmottagning tillräcklig nytta. Från årsskiftet stängs därför verksamheten och den som får långvariga problem efter covid hänvisas till sin vårdcentral.

Sörmland var under en period i pandemin värst drabbat av hela landet när det kommer till antalet bekräftade fall av covid-19 samt dödsfall per capita. Men något riktigt högtryck blev det aldrig till länets postcovidmottagning, som nu stängs.

Sörmland var under en period i pandemin värst drabbat av hela landet när det kommer till antalet bekräftade fall av covid-19 samt dödsfall per capita. Men något riktigt högtryck blev det aldrig till länets postcovidmottagning, som nu stängs.

Foto: TT och Jens Alvin (montage)

Sörmland2022-12-15 04:45

Det var förra hösten Region Sörmland öppnade en separat mottagning med spetskompetens kring postcovidbesvär. I fysiska lokaler på Nyköpings lasarett har sedan dess sörmländska patienter som efter covidinfektion fått långvariga symptom erbjudits skräddarsydda lösningar av samlad expertis, allt enligt senaste forskningen på området. För en remiss till mottagningen har krävts besvär längre än tre månader efter sjukdom.

Men det förväntade söktrycket kom aldrig. Från start har 197 remisser tagit emot på specialmottagningen, och nu stängs den.

– Senaste två månaderna har tio personer fått hjälp, det är knappt två personer i veckan. Vi ser att vi kan använda våra resurser på ett bättre sätt och samtidigt ge patienter med postcovidsymptom god omvårdnad inom regionens ordinarie vårdverksamheter, säger Birgitta Barkne Nilsson, tillförordnad chef för division medicin.

undefined
En del av gänget som jobbat med länets postcovidpatienter. Undersköterskan Catrin Norling, läkaren Pernilla Ackermark arbetsterapeut Lisa Söderström och Bachar Takla, fysioterapeut, har utgjort en del av mottagningens team.

– Vi tar självklart hand om de här patienterna även framöver. Flera beskriver behov av kunskap och förståelse, av möjlighet till stöd i grupper med andra personer i liknande situation, och av att någon lyssnar på dem och tar dem på allvar. Detta kan till största del hanteras av de erfarna medarbetarna inom primärvården.

Forskning visar att ungefär tio procent av de som drabbas av covid drabbas av långvariga symtom, såsom trötthet, hjärndimma, svaghet i muskler, andningsproblem och hjärtklappning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!