Patrik lämnade Svenssonbubblan för nomadlivet

För nästan tio år sedan lämnade sörmlänningen Patrik Enlund, 33, Sverige efter att ha sett en bild i ett resemagasin. Sedan dess har han bytt rutinlivet mot en nomadtillvaro – något som förändrat hans syn på Sverige.

Patrik Enlund, här på Shell beach i Australien, är övertygad om att fler egentligen hade velat adoptera hans nomadiska livsstil – att de inte gör det beror på att de inte känt efter eller vågat ta steget.

Patrik Enlund, här på Shell beach i Australien, är övertygad om att fler egentligen hade velat adoptera hans nomadiska livsstil – att de inte gör det beror på att de inte känt efter eller vågat ta steget.

Foto: Privat

Sörmland2022-07-09 09:58

En bild på en paradisstrand i solnedgång fick den tidigare P4 Sörmland-reportern Patrik Enlund att boka en enkelbiljett till Bangkok 2013. Den halvårslånga resan gick sedan vidare till Malaysia, Indonesien, Laos, Kambodja och Vietnam innan det var dags att återvända till vardagen. 

Men appen Timehop, som påminde Patrik om backpackerlivet, bidrog till att göra den inrutade tillvaron outhärdlig.

– När det hade gått ett år från att jag åkte fick jag notiser med bilder där jag skålade från en solstol i Thailand. Det blev som att mitt eget spöke hälsade till mig själv från stränderna medan det blev allt kallare i Sverige. En morgon kände jag att det var nog. Jag skulle tillbaka – och det var så jag skulle leva för resten av mitt liv.

Patrik Enlund bokade ytterligare en enkelbiljett till Bangkok 2015, och började jobba nattskift för att spara ihop en ny reskassa. 

– Jag sålde alla mina grejer och hade en idé om att jag bara skulle äga 100 saker. Jag ville vara fri att gå dit näsan pekar när jag vaknar.

Efter att ha sagt upp sig från jobbet unnade sig Patrik Enlund tre månaders semester i Asien, för att sedan åka till Australien där han fick en lärlingsplats som dykguide på Stora barriärrevet.

– Där lärde jag känna en kille från Österrike. Varje morgon stod vi längst fram i båten med vårt kaffe, på väg ut mot revet, och skålade för the guy in the office – för någonstans i världen stod det en man och tryckte fram sitt kaffe ur automaten och tänker "inte en dag till". Att inte jobba och bara vara fri har hängt med hela tiden.

I Australien träffade han också sin före detta flickvän och paret hamnade, efter en vända i Sverige, i Myanmar och Malaysia.

– Någonstans där skrev jag på min blogg att jag skulle åka till Thailand och jobba som dykguide, och då hörde ett par med ett dykcenter på Koh Lanta av sig och erbjöd mig ett jobb där. Jag sökte alltså inte jobb aktivt, men är man öppen för saker och ting kommer saker att erbjudas dig. Jag tror stenhårt på det.

undefined
Patrik i Kalbarri national park i Australien.

Efter en tid fick även flickvännen en tjänst som dykguide på dykcentret, men Patrik Enlund vill inte kalla inkomstkällan för ett jobb i konventionell bemärkelse.

– Visst behöver man vara på plats en viss tid, men det är en väldigt chill tillvaro där man får dyka och sitta i solen och prata dykning med turister hela dagarna.

När säsongen var slut åkte paret till flickvännens hemland England, och för att fylla upp reskassan hamnade Patrik bland annat hos en firma som byggde pooler.

– Samma företag byggde Prins Williams pool, och där stod jag plötsligt och byggde pooler för Englands överklass. Hade jag sagt det till mig själv när jag var 15 hade jag aldrig trott på det.

undefined
Under Nya Zeelansresan besökte Patrik och flickvännen den aktiva vulkanen White island. Ett halvår senare fick vulkanen ett utbrott, och 22 turister dödades. Ytterligare 25 fick svåra brännskador. Patrik Enlund beskriver hur han började skaka när han nåddes av nyheten.

2018 bjöd på ett nytt äventyr, då Patrik Enlund och flickvännen åkte runt Nya Zeeland i en van. Året efter väntade ytterligare en dyksäsong på Koh Lanta, som fick ett abrupt avslut av pandemins framfart.

Hemkommen till Sverige fick Patrik jobb i Eskilstuna och har nu genomlevt två vintrar "med snett regn, mörker och minusgrader".

Så nu är du the guy in the office?

– Jo, senast i förmiddags stod jag faktiskt vid kaffeautomaten. Abstinensen efter att resa är extrem, men om tre månader åker jag igen.

Vart det bär av den här gången är ännu inte avgjort.

– Jag har sökt jobb på en dykbåt i Filippinerna, men det kan lika gärna bli Nicaragua eller Honduras, säger Patrik Enlund.

För honom är det inte bara de kalla vintrarna som drar honom från hemlandet.

– Det är klyschigt att säga att vi svenskar inte pratar med varann på tunnelbanan eller att vi väntar på bussen med flera meters mellanrum, men det är ju också delvis sant. Många svenskar är så mycket i sin bubbla att det okända blir farligt. Vi är inte så mottagliga för att något annat kanske är bättre – men man vet inte förrän man testat. 

undefined
"Någon skrev på Flashback att jag skulle komma hem om ett par år och stå på Arlanda med ett hajtandshalsband runt halsen. Men jag har inte hamnat där än", säger Patrik Enlund.

Patrik Enlund uppmanar därför sina, ibland avundsjuka, bloggläsare att fråga sig vad de faktiskt vill ha ut av livet. 

– Vill man leva familjeliv i Sverige och lägga livspusslet är det förstås okej, men jag märker att inte alla gjort ett aktivt val. Många av mina följare skriver att de hade önskat att de gjort som jag, och jag brukar svara att det inte är för sen – men ju förr man följer sitt hjärta desto mindre ångrar man sig när man är gammal.

Kommer du någonsin ha Volvo, villa och vovve?

– Absolut inte. Det är jag helt säker på. 

Patrik Enlund om...

Bästa resmålet: Nya Zeeland

Alltid i resväskan: Kameran

Bästa spartipset: "Ha koll på dina kostnader – jag loggar alla mina utgifter efter kategorier i Excel"

Bästa tipset för att träffa folk som ensamresenär: "Bo på hostel, gå till allrummet och lägg undan telefonen"

Bästa med Sverige: "Allemansrätten och naturen"

Sämsta med Sverige: "Vår inrutade trygga bubbla"

Bästa med backpackinglivet: "Friheten att kunna göra vad du vill när du vaknar"

Sämsta med backpackinglivet: "Bedbugs"

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!