Smittspårning ses som ett av de mest effektiva insatserna i kriget mot pandemin. Enligt en enkät TT gjort bland Sveriges regioner pågår aktiv smittspårning i hela landet, men den genomförs på olika sätt.
På vissa håll har alla kända fall smittspårats utan avbrott sedan i våras. Inom andra regioner stannade smittspårningen av när spridningen av sjukdomen var som störst. Men med minskat antal smittade och ökad möjlighet till provtagning är det många regioner som åter dragit igång arbetet. I exempelvis Skåne ringer personal från ungdomsmottagningen, vana vid smittspårning vid sexuellt överförbara sjukdomar, upp dem som får positivt provsvar.
Region Sörmland fortsätter oförtrutet med spårningsarbetet sedan i våras och här ligger smittskyddsläkaren Signar Mäkitalo i stället på för en än mer noggrann smittspårning. Han är tacksam för all personal som ryckte in tidigt och som fortfarande jobbar med att på olika sätt spåra viruset.
– För alla patienter som lades in akut på sjukhusen ställde kuratorsenheten upp och ringde till anhöriga och vänner för att informera.
– Sen utvecklades smittspårningsarbetet och vi har tre pensionerade läkare som gjort ett fantastiskt arbete med att ringa och ge besked till alla som testats positivt via självtesterna. Ja, de har ringt även de flesta negativa, de har varit väldigt effektiva.
När Folkhälsomyndigheten rekommenderade smittspårning i kommunerna hjälpte personal inom regionens avdelning vårdhygien till att informera personal på vårdcentraler, särskilda boenden, hemsjukvård och så vidare.
– Ofta har personalen här varit engagerad i att spåra smitta.
Den svenska modellen, som innebär att covidsjuka själva i stor utsträckning får ta ansvar för att informera sina närkontakter, har kritiserats. Men kritiken är obefogad, enligt de smittspårare TT pratat med. Sörmlands smittskyddsläkare håller med.
– De tre läkarna berättar att de allra flesta smittade de ringer har själva redan tagit ansvar och informerat arbetsgivare och omgivning om läget. Enstaka personer har inte velat göra det, men när läkaren då erbjudit sig att ringa runt själv så ändrar de sig.
Signar Mäkitalo kan, om han får som han vill, snart se en särskild smittspårningsenhet inrättad i Sörmland. Och han lyfter frågorna högre.
– Jag har själv påpekat för socialminister Lena Hallengren att regeringen bör fatta beslut om att testa alla med symptom.