Handspriten – nya brandfaran bland juleljusen

Nu tändas åter tusen juleljus. Och med dem följer en rad risker för bränder. I år finns det dessutom en ny fara att tänka på – handspriten.

Här brinner handspriten. Per Gustafsson och hans kollega testade att elda handsprit. Det tog eld direkt. "Jag tror inte att så många tänker på att handsprit brinner väldigt bra", säger Per Gustafsson.

Här brinner handspriten. Per Gustafsson och hans kollega testade att elda handsprit. Det tog eld direkt. "Jag tror inte att så många tänker på att handsprit brinner väldigt bra", säger Per Gustafsson.

Foto: Västra Sörmlands räddningstjänst/arkivbilder

Sörmland2020-11-30 04:45

Juleljusens månad, december, är här. Samtidigt är vi mitt i en pandemi, då det gäller att tvätta händerna ofta och/eller använda handsprit.

– Det har väl aldrig flödat så mycket handsprit som det gör nu. Men jag tror inte att så många tänker på att handsprit brinner väldigt bra, säger Per Gustafsson, verksamhetsledare i Sörmlands brandskyddsförening.

Handsprit är en brandfarlig vätska. I kombination med tändstickor och levande ljus kan det få förödande konsekvenser.

– Har man handsprit på händerna och kommer i närheten av levande ljus, då kan det faktiskt börja brinna i händerna. Man ska aldrig ha kladdiga händer och samtidigt hålla på med tändstickor. Har handspriten torkat är det däremot ingen fara.

Vad ska man göra om händerna börjar brinna?

– Man ska ta vad man har tillgång till. Det blir ju en brännskada och den ska man kyla så fort som möjligt och helst inte i iskallt vatten, säger Per Gustafsson.

undefined
"Har man handsprit på händerna och kommer i närheten av levande ljus, då kan det faktiskt börja brinna i händerna", varnar Per Gustafsson, verksamhetsledare i Sörmlands brandskyddsförening.

För att studera hur handspriten brinner proveldade han och en kollega på Västra Sörmlands räddningstjänst lite handsprit utomhus. De kunde konstatera att handspriten brinner rejält.

– Vi hällde ut den på marken och satte en brinnande tändsticka emot. Det tog eld direkt. Handsprit är väldigt lättantändligt. Alkoholhalten ligger på 70-80 procent och det är tillräckligt för att det ska börja brinna, säger Per Gustafsson.

En annan fara är att det kan vara svårt att se att handspriten brinner.

– Många gånger bli lågan nästan osynlig, särskilt om det är ljust ute. Det är ju så när sprit brinner, att man nästan inte ser det. Är det mörkare ser man ett blått sken.

Per Gustafsson tycker att man ska tänka sig för hur man hanterar handspriten, eftersom den ofta skvätter.

– Skvätter man ut sprit är det som att hälla bensin på golvet. Sedan har du ju handsprit som är som gel, den ligger ju kvar.

undefined
Låt händerna ånga av ordentligt innan du tänder ljus, lägger korven på grillen eller tänder en brasa.

Men det är inte bara kombinationen levande ljus och handsprit som man bör vara försiktig med i december.

I december förra året ökade antalet bostadsbränder i Sverige med över 12,5 procent jämfört med en genomsnittlig månad. I Södermanlands län ökade bränderna med 17,95 procent, enligt siffror från Trygg-Hansa.

Brandskyddsföreningen kommer så här års med en rad andra råd och tips för en ljus och säker jul.

När det gäller exempelvis adventljusstaken bör man använda material som inte kan börja brinna, exempelvis smide eller keramik. Istället för mossa kan man dekorera ljusstaken med icke brännbart material som sand, sten eller snäckor.

Låt inte ljusen stå för nära en gardin och placera aldrig många värmeljus tillsammans på en bricka eller ett fat. Tillsammans kan de bilda en stor låga som är svår att släcka. Lämna heller aldrig levande ljus utan uppsikt.

December är också en tid då många lagar mycket mat, inte minst till julbordet. Det innebär också risker.

– Man kan tro att det är alla levande ljus som startar alla bränder men de flesta bränder startar runt eller på spisen i köket, säger Per Gustafsson och fortsätter:

– Man glömmer saker på spisen och det blir för varmt. Det blir torrkokningar och det som är i kastrullen kan börja brinna, inte minst om man använder olja i stekpannan. 

Brinnande matfett ska släckas med ett lock eller en plåt, aldrig vatten. Dra sedan undan kastrullen från spisen och stäng plattan. Om det är olja eller fett som brinner sprider vattenångan den åt alla håll. Då riskerar hela köket att snabbt stå i ljusan låga.

Tänk på detta:

Placera flaskorna med handsprit så att små barn inte kan nå dem.

Ställ inte handspriten bredvid levande ljus eller andra tändkällor

Alcogel ångar av långsammare än sprit. Låt händerna ånga av ordentligt innan du tänder ljus, lägger korven på grillen eller tänder en brasa.

Var även uppmärksam på statiskt elektricitet i samband med att du använder handsprit. Om du har otur kan ångorna antändas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!