40 år av Ung företagsamhet

Den 21 oktober fyllde Ung företagsamhet 40 år. Sedan starten 1980 har närmare en halv miljon svenska gymnasieelever drivit UF-företag.

Övre raden: Elin Karlsson och Josefin Bengtsson. Undre raden: Charlotte Göthberg coh Linnea Asklöf.

Övre raden: Elin Karlsson och Josefin Bengtsson. Undre raden: Charlotte Göthberg coh Linnea Asklöf.

Foto: Ung Företagsamhet Södermanland

Sörmland2020-11-29 13:13

– Här i Sörmland går det väldigt bra just nu. Vi ligger bra till, men vill ju såklart att UF-företagande ska finnas på ännu fler program, säger Josefin Bengtsson, regionchef på Ung företagsamhet Södermanland. 

Ung företagsamhet Sveriges verksamhet startade i Östergötland där grundarna Jan Ekermann och Robert W Grubbström var verksamma. Jan Ekermann kom i kontakt med den amerikanska förebilden Junior Achievement och ville använda konceptet i Sverige. Den 21 oktober 1980 hölls den första konstituerande föreningsstämman. Redan under det andra verksamhetsåret, 1981/82, uppgick antalet UF-företag till tio och ytterligare ett år senare startades 34 UF-företag. 

40 år efter starten är det över 34 000 svenska gymnasieelever som driver UF-företag varje år. Sedan 2010 finns Ung företagsamhet även på grundskolan där 50 000 elever årligen arbetar med dess läromedel.

Ung företagsamhet finns i Sörmland sedan 1986. Förra läsåret drev 1 285 elever UF-företag i länet, vilket motsvarar 40 procent av alla elever. 

– Vi delar ut väldigt mycket läromedel på grundskolan där vi har tre olika läromedel för att främja entreprenörskap och dess kompetenser hos våra barn och unga, säger Josefin Bengtsson på Ung Företagsamhet Södermanland. 

undefined
Josefin Bengtsson, regionchef Ung Företagsamhet Södermanland.

För att öka entreprenörskapet i Sverige vill Ung företagsamhet att kursen entreprenörskap ska vara obligatoriskt på alla gymnasieprogram och att alla gymnasieskolor ska erbjuda UF-företagande. 

– Dessutom vill vi att läroplanen för grundskolan, LGR 11, får tydligare skrivningar kring entreprenörskap, säger Josefin Bengtsson.

Erfarenheterna visar att elever som får möjlighet att driva UF-företag har nytta av det senare i livet.  

– Man startar företag i större utsträckning. Man har en högre etablering på arbetsmarknaden. Man tjänar mer och är chefer i högre utsträckning. Vi vet att det är en väldigt bra skola och grund att stå på. 

Antalet UF-företagare i Sörmland var förra året rekordstort och Josefin Bengtsson hoppas på ett ännu större antal i år. Fram till den 1 december pågår registreringen av innevarande läsårs UF-företag. 

– Vi siktar på runt 1 300 elever i år. Vi ser ett fortsatt starkt intresse från eleverna själva, skolledningar och våra partners som väljer att investera i vår verksamhet och ge ungdomarna den här möjligheten eftersom vi är en ideell förening, säger Josefin Bengtsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!