Polis har missbrukat polisens system för eget bruk

Under flera års tid har en polis i norra Sörmland använt polisens system för att leta fram uppgifter för privat bruk. "Det är jätteallvarligt", säger Robert Åkerström, biträdande chef för lokalpolisområde Eskilstuna-Strängnäs.

"Polisens system får inte användas i privat syfte. Det är solklart vad som gäller", säger biträdande chefen för lokalpolisområde Eskilstuna-Strängnäs, Robert Åkerström. (genrebild)

"Polisens system får inte användas i privat syfte. Det är solklart vad som gäller", säger biträdande chefen för lokalpolisområde Eskilstuna-Strängnäs, Robert Åkerström. (genrebild)

Foto: TT

Sörmland2023-06-19 06:33

En polis i lokalpolisområde Eskilstuna-Strängnäs har i sin yrkesroll använt polisens system för att göra hundratals slagningar på personuppgifter för privat bruk. Detta har pågått under en lång tid.

– Jag går inte in i några konstigheter och letar. Det är inte för något ont syfte, bara för ett gott, säger polisen.

Biträdande chef för lokalpolisområdet, Robert Åkerström, kan varken dementera eller bekräfta vad som hänt när tidningen presenterar uppgifterna:

– Sådana här ärenden hanteras alltid utanför polisen, vi ska inte ha insyn i sådant över huvud taget. Det finns rutiner för hur vi chefer informeras och det är i slutet av en sådan utredning, säger han.

Är det värre om en polis söker i till exempel brottsregistret än efter folkbokföringsuppgifter för privat bruk?

– Det är lika illa allting. Polisens system får inte användas i privat syfte, och det är solklart vad som gäller. Alla anställda känner till det här.

undefined
Ett ärende som detta kan gå till åtal, efter att polisens avdelning för särskilda utredningar (SU) har gått igenom det. SU är helt skild från övriga polisen för att polismyndigheten inte ska utreda sig själv när någon medarbetare bryter mot lagen.

Trots många år i tjänst verkar dock inte den aktuella polisen känna till detta. Tidningen kontaktar personen för att få ett svar.

Är det tillåtet att söka som du har gjort?

– Det vet inte jag, men jag har gjort det i många herrans år. Ingen har reagerat från myndigheten att det skulle vara fel.

Har du frågat någon om du får göra det?

– Jag har inte kollat om det är tillåtet och har gjort det på min fritid. Vårt internskydd reagerar om de tycker att jag gör slagningar som jag inte ska.

Robert Åkerström kan inte svara på hur kontroller av olovliga slagningar görs.

– Det är inte min uppgift att kontrollera mina 200 anställda, och jag vet ärligt talat inte hur det kontrolleras. Vi ska inte känna till hur det görs, för då kan vi inte heller kringgå kontrollfunktionen.

Hur känner du inför att en av dina anställda har gjort så här?

– Jag blir besviken att man missbrukar våra system och bryter det förtroende man har fått från både chefer och från allmänheten. Det är jätteallvarligt.

Anna Engelbert på polisens nationella mediecenter säger så här:

– Om vi får in information om sådana här händelser upprättas en anmälan om dataintrång och avdelningen för särskilda utredningar (SU) inom polisen genomför en utredning tillsammans med åklagare.

– Påföljder blir en fråga för tingsrätten att ta ställning till.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!