Det är den sjunde paragrafen i trafikbrottsbestämmelsen som polisens förundersökare kan åberopa för att lägga beslag på ett fordon som återkommer i brottsliga sammanhang.
Så har de senaste åren skett med stor regelbundenhet i Eskilstuna cirka 160 gånger per år, i Katrineholm med cirka 100 gånger och i Nyköping med ungefär samma mängd.
– Alla bilar vi har här ute i vårt garage i Eskilstuna är inte förverkade bilar enligt sjunde paragrafen i TBL, säger Håkan Forsell på Eskilstunapolisens beslagsavdelningen.
– Här finns bilar som varit med i olyckor och ska genomgå en teknisk undersökning för att kolla exempelvis styrförmåga eller funktionen på bromsar. Och här finns även fordon som ägs av en stackars "målvakt" som har hur många p-böter som helst.
Men flertalet med bilar är förverkade fordon och här avgör skicket om de ska säljas eller skrotas, och den som sköter den bedömningen är en oberoende värderingsman.
– Det finns bilar som värderas till 0 kronor och de går förstås till skroten, fortsätter Håkan Forsell och pekar på en bil som aspirerar på titeln sämsta skick i hela garaget.
– Jag vet inte, man kanske kan säljas extraljuset, eller däcken, om de är okej.
Ingen på avdelningen förnekar att det finns en tillfredsställelse i att få bort fordonen från vägarna innan det inträffar olyckor, och samtidigt medger varken tiden eller utrymmet att man har tid att invänta domstolsbeslut för varje fordon.
– Flera bilar går till skroten trots att de rent tekniskt sett tillhör bilägaren, så är det, medger Håkan Forsell. Och det är ju då så bra med den värdering som gjorts, så får ägaren oi så fall vända sig till domstol för att få det beloppet bilen värderats till.
Hamnar värdet på säg 50 000 kronor säljs de.
Just den här dagen finns det lite lediga ytor i garaget, men påfallande ofta är det knökfullt.
Ingen optimal lösning eftersom man har haft bekymmer med inbrott i bilarna som stått utanför.
– Gemen och man har ingen aning om att vi finns här, men en och annan känner till det och stängslet är oftare uppklippt än helt, säger Håkan Forsell.
Ett nytt och större garage står på önskelistan på polisens beslagsavdelning i Eskilstuna.
I Katrineholm, Flen och Vingåker beslagtas inte fullt så många bilar som i Eskilstuna och Strängnäs. Men det är inte långt i från.
– Säg att det handlar om mellan 8 och 10 bilar varje månad, om vi bara ser till de bilar som vi tar i från exempelvis folk som kör påverkade av alkohol eller narkotika, eller de som kör utan körkort, säger Peter Göransson vid Katrineholmspolisens utredningsgrupp.
Snabb huvudräkning säger att det handlar om mellan 96 och 120 fordon per år, och den siffran skulle kunna vara betydligt högre.
– Hur många beslag det blir hänger samman med hur mycket resurser vi har att sätta in just nu, säger Peter Göransson.
I Nyköping, Oxelösund och Trosa ligger siffrorna också på cirka 100 fordon per år.
– Av dessa förverkas mellan 25 och 30 fordon per år, ett fåtal går till försäljning och resten lämnas ut till anspråkstagaren, säger Niclas Henriksson på beslag i Nyköping.
Lars Nordquist som är ordförande i NTF Sörmland gläds åt att polisen numera lägger beslag på både fordon och förare som är allt utom lämpliga att vistas på vägarna.
– För alla som jobbar för att minska antalet svåra olyckor och dödsolyckor är polisen arbete för att få bort de här elementen från trafiken ovärderligt.