Den åttonde juni 2013 invigdes Nyköpings graffitivägg som står placerad i stadens hamn. Det är den enda lagliga graffitivägen i Sörmland i dag. Om tre år ska kommunen utvärdera vad väggen har inneburit för Nyköping. Carina Wallin (S), ordförande för kultur- och fritidsnämnden i Nyköping, är dock redan positiv.
– Vi tycker att väggen är en framgång. Vi har haft konstkollo för barn och för vuxna upp till 80 år vid väggen och vi har haft besök från många kommuner som är på gång att skaffa egna väggar. Jag skulle rekommendera andra kommuner att våga pröva, säger Carina Wallin.
I Eskilstuna fanns det ett förslag om en laglig graffitivägg, ett förslag som i juni röstades ner i stadsbyggnadsnämnden. Faktum är att ingen kommun i länet för tillfället ser ut att följa i Nyköpings fotspår.
– Det finns ingen diskussion om det just nu. Det kanske kan komma i framtiden med utvecklingen av Flen men det är inte hett just nu, säger Tage Persson, ordförande i samhällsbyggnadsnämnden i Flen.
Oscar Nissfolk är tf gruppchef för kommunpolisen i Katrineholm, Flen och Vingåker och han ser inte med blida ögon på lagliga graffitiväggar.
– För mig är det ett stort nej. Klotter stödjer klotter och vid dessa väggar kan ungdomar lära sig saker de inte visste innan och bjudas med för att måla på vattentorn, tåg och annat. Det är olyckligt om man tillåter väggar och vi ser inte alls positivt på det, säger han.
Organisationen Tryggare Sverige kom nyligen med en rapport som säger att lagliga graffitiväggar ökar det olagliga klottret. En rapport som har fått hård kritik från Solveig Hollari som jobbar med frågorna på Brottsförebyggande rådet (Brå). Hon menar att det inte finns belägg för att lagliga väggar får klottret att öka, hon menar det heller inte finns belägg för motsatsen.