Polisen summerar utredningsåret: "Har gått väldigt bra"

På utredningssidan går det bra för polisen i Sörmland. Det kan sektionschefen för utredningssektionen i Sörmland konstatera när han summerar året som gått.

Thomas Karlsson, sektionschef för utredningssektionen i polisområde Sörmland: "Det har gått väldigt, väldigt bra för Sörmland sett till utredningsresultatet."

Thomas Karlsson, sektionschef för utredningssektionen i polisområde Sörmland: "Det har gått väldigt, väldigt bra för Sörmland sett till utredningsresultatet."

Foto: Niklas Holm/privat

Sörmland2020-12-26 04:45

Trots att året inte är slut än kan Thomas Karlsson, sektionschef för utredningssektionen i Sörmland, räkna hem ett år som är bättre än tidigare. Detta trots att man ökat antalet redovisade ärenden flera år i rad och med tio procent förra året.

– Vi kommer öka i år igen så det har gått väldigt, väldigt bra för Sörmland sett till utredningsresultatet. Förra året var antalet redovisade ärenden i Sörmland 5 261. Fram till igår (16/12 red.anm.) hade vi redovisat 5 309, säger han.

Ett redovisat ärende innebär att det finns ett förundersökningsprotokoll, att ärendet är utrett och färdigt att lämnas över till åklagare.

– På utredningsverksamheten är det så att vi ska försöka utreda och redovisa så många ärenden vi kan där det finns utrymme att nå framgång i lagföring. Vår uppgift är att bedöma ärenden och se vilka vi kan nå framgång i och de ska vi sträva efter att redovisa.

 – Av alla ärenden som vi redovisar så leder inte allt till åtal, men det är en bra bit över 90 procent som gör det. Det är ett av bevisen på att vi gör rätt. Vi ska redovisa lite mer innan nästa filter, som är åklagaren, ska filtrera bort de saker som är tveksamma. 

undefined
"Människor som begår brott ska bli lagförda. Och sedan ska det vara kvalitet på arbetet.", säger Thomas Karlsson, sektionschef på utredningssektionen.

Thomas Karlsson beskriver att huvuduppgiften för utredningsverksamheten är att tillsammans med åklagare uppnå lagföring. 

– Människor som begår brott ska bli lagförda. Sedan ska det vara kvalitet på arbetet.

Det finns olika mått när man pratar om kvalitet på arbetet. Ett är kompletteringsvolym.

– Det är när vi skickar in ett ärende till åklagaren, åklagaren tittar på det och ser att vi måste komplettera med kanske ett förhör eller ta in en uppgift någonstans ifrån. Då skickar man tillbaka ärendet till polisen. Det är de ärendena, den mängden, som är kompletteringsvolymen. Den säger något om kvalitén.

Noll procent i kompletteringsvolym är inte bra berättar Thomas Karlsson.

– Man ska inte överarbeta ärenden utan man ska ha siffran låg. Tittar man på sverigesnittet ligger det på 15 procent. I Region Öst är kompletteringsvolymen elva procent och i Sörmland nio procent. Vi anser att vi håller den goda kvalitet man ska göra på utredningarna.15 procent är klart godtagbart, elva procent börjar bli bra och nio procent är väldigt bra.

En av anledningarna till att det går bra är att det gjorts satsningar från politiskt håll.

– Vi har vuxit. Under det här året, och det började egentligen redan förra året, så gjorde Regeringen en satsning på särskilt utsatta brottsoffer. Man bestämde sig för att man skulle vika pengar speciellt till Polisen för att man skulle öka förmågan att utreda de brotten. Det är våld mellan ungdomar, våld i nära relation och det är sexualbrott. Det vi har gjort i polisområde Sörmland är att vi har anställt ett antal utredare till för de pengarna, säger Thomas Karlsson och fortsätter:

– En del brukar säga att ”Polisen redovisar bara ringa narkotikabrott” men så är det inte. Vi redovisar bättre på grova brott-grupperna, bättre på brott i nära relations-grupperna och bedrägerigruppen. Vi ser effekterna av att vi har gjort den här satsningen på särskilt utsatta brottsoffer.

En annan förklaring till resultatet är coronapandemin.

– Vi har varit tvungna att ställa in en del aktiviteter inom polisen, som utbildningar och träffar. Det har skapat oss mer utredningstid. Ser man till polisen Sverige så gör man ett märkbart bättre utredningsresultat än förra året.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!