Ligornas upplägg är enkelt. De ägnar sig åt bedrägeribrott som är så små att de inte att de inte alltid anmäls. De ger sig oftast på äldre eller andra utsatta personer som tror alla om gott. De är ständigt i rörelse vilket gör det svårt för polisen. Under en dag hinner de med stopp i till exempel Nyköping, Gnesta, Flen, Katrineholm, Eskilstuna och Strängnäs för att sedan vara i Jönköping på kvällen.
Men det är brott i mängd och totalt kommer ligorna över miljontals kronor. Under sommaren är den här typen av bedragare extra aktiva när det finns mycket folk i rörelse på torg och gator.
Hos polisen är Malin Bentzer, operativ analytiker mot internationella brottsnätverk inom region Öst där bland annat Sörmland ingår, insatt i den här typen av brottslighet.
För drygt ett år sedan utredde polisen en liga som bestod av åtta till tio rumänska kvinnor och män. De färdades i bilar som var registrerade i Tyskland. Ligan knackade på hos gamla och handikappade personer och frågade efter en granne eller bad om ett glas vatten.
– När de blivit insläppta rotade de igenom bostaden och plockade på sig värdesaker och pengar. Det var inte alltid de utsatta äldre förstod att de blivit bestulna på sina värdesaker eftersom personerna distraherade den äldre och medgärningsmannen osedd kunde smyga in i bostaden. I flera fall beskrev de drabbade att gärningsmännen varit väldigt påträngande och hänsynslösa, säger Malin Bentzer.
Hon berättar att ibland när ligan stannade och tankade så byttes passagerare och förare mellan bilar, förmodligen medvetet för att röra till signalementen.
– De jobbade i små celler och var svåra att peka ut och koppla ihop med brotten.
Den rumänska ligan greps strax utanför Hudiksvall strax före jul. Men polisen vet att de också har opererat i Oxelösund och antagligen också i Katrineholm och Eskilstuna.
Polisen misstänker att ligan låg bakom över 200 brott i hela landet och utreddes av polisregionerna Väst, Öst, Syd, Nord och Mitt.
– I en telefon som beslagstogs av polisen finns en bild på en kvinna som håller i en mycket stora summa euro. Bilden var geotaggad utanför en guldbutik i norra Tyskland. Vi kan inte bevisa att de löst in smycken men mycket talar för det.
Ligorna har enligt Malin Bentzer hela Europa som arbetsfält, och har stor flexibilitet i sin brottslighet.
– Det handlar inte om enskilda individer som ägnar sig åt den här typen av brottslighet. Det är välorganiserat och de som vi märker av är bara utförarna. De är experter på sin brottslighet.
Bedrägerier är enkla, och vissa fall inte ens ett brott.
– Ibland handlar det om aggressivt tiggande. Flera personer omringar ett utvalt offer som inte kan stå emot trycket och ger flera hundra kronor i stället för den planerade tjugolappen. Ibland stoppar bedragarna fingrarna i plånboken och plockar åt sig en femhundralapp utan att offret märker det.
Ett exempel är personer som står på stan och utger sig för att vara döva. Under försommaren har de varit synliga på de flesta platser i Sörmland.
– De är lite skådespelare och mycket fingerfärdiga.
Brottssamordningsfunktionen i polisregion Öst, går igenom alla inkommande ärenden varje dygn. De försöker se mönster och tittar på tidpunkter och platser sammanställer lägesbilder för utredningsåtgärder och förför att varna allmänheten.
– Men även om vi får fast utförarna, och de lagförs, så plockar beställarna ofta bara in nya gärningsmän, säger Malin Bentzer.
Andra bedrägerier att se upp för:
1. Byter halsband
Bedragaren väljer ut ett offer med guldhalsband och frågar om något. Som tack för hjälpen sätter bedragaren ett halsband på offret, samtidigt plockas guldhalsbandet av.
Bedragaren köper något litet, betalar med en större valör och vill ha tillbaka växel i euro. Bedragaren dividerar och gestikulerar livligt, och börjar dribbla med pengarna för att komma åt kontanter i kassan.
2. Frågar efter vägen
Bedragaren frågar efter vägen, vecklar ut en stor karta och börjar peka och prata. En medarbetare plockar plånbok och nycklar av offret när hen visar vägen.
3. Döva tiggare
Personer som utger sig för att vara döva ber om pengar till sin organisation. Genom påtryckning eller fingerfärdighet blir offret av med pengar. Sveriges dövas riksförbund uppger att de aldrig är på stan för att be om pengar.
4. Barnbarn i nöd
Offret blir uppringd av ett barnbarn som säger sig vara i knipa, har fått punka till exempel och behöver pengar till bärgare. Barnbarnet gör upp om att en kompis ska komma och hämta pengarna, eller om offret inte har pengar hemma, låna bankkortet som kommer att länsas på pengar.