Polisen i Sörmland gick under tisdagsmorgonen ut med en varning om oseriösa hantverkare som knackar dörr och lurar folk på pengar. Anledningen till varningen är att denna typ av hantverkare nyligen varit aktiva i Vingåker. Enligt Kenneth Wiklund, förundersökningsledare på polisens bedrägerigrupp, är den här typen av verksamhet tyvärr vanligt förekommande.
– Det är en fluga som dyker upp varje sommar. Ofta drar de igång under försommaren. Jag är förvånad över att det inte rapporterats i hela Sörmland än, säger Kenneth Wiklund.
Polisens hoppas med varningen kunna förebygga att hushåll anställer de oseriösa hantverkarna. Kenneth Wiklund menar att även om deras tjänster är billigare blir det nästan alltid dyrare i längden då man, i ett senare skede, ändå behöver anställa seriösa byggföretag för att fixa till oredan.
– Vi har sett så mycket tråkigheter att vår rekommendation är att aldrig anställa hantverkare som knackar dörr, säger Kenneth Wiklund.
Bland annat var det ett fall i Nyköping förra året där hantverkarna började på en asfaltspåfart trots att husägarna tackat nej.
I det senaste fallet som i måndags rapporterades i Vingåker fick ett äldre par hela sin fasad förstörd. Paret hade gått med på att hantverkarna skulle tvätta fasaden men istället påbörjade de ett panelbyte. När paret stoppade hantverkarna hade hantverkarna redan brutit loss de gamla panelerna. Kenneth Wiklund menar att det är typexemplet på hur dessa ligor arbetar.
– De söker ofta upp äldre personer och är påstridiga säljare, säger han.
De oseriösa företagen ägnar sig åt alltifrån husrenoveringar till asfalt- och markarbeten. Enligt polisens varning tenderar ligorna att byta till en närliggande kommun så fort de börjar uppmärksammas i en. Hantverkarna talar engelska och överenskommelsen sker nästan alltid muntligt. I de fall där det trots allt förkommit skriftliga avtal saknas nästan alltid organisationsnummer och F-skattsedel.
– Byggföretagen är inte registrerade hos skatteverket och har sin hemvist utanför Sverige och är därför svåra att spåra.
Ligorna kör runt i bostadsområden och letar efter bostäder som är i behov av att få uppfarten asfalterad eller takplattor utbytta. Dessutom erbjuder ligorna oftast att påbörja arbetet omgående. Sedan lämnar de efter sig riktigt dåliga eller halvfärdiga jobb, uppger polisen.
– Man ska inte anställa företag som dyker upp framför dörren som gubben ur lådan, säger Kenneth Wiklund.
Till skillnad från seriösa hantverkare vill de här ligorna nästan alltid ha förskottsbetalning kontant. Polisen har exempel på att kunder blivit erbjudna att få skjuts till banken för att kunna ta ut beloppet i kontanter. När de väl kommit till banken stannar personen från hantverksligan i bilen för att undvika bankens övervakningskameror.