Polisens arbete i pandemin – fler blir av med körkorten

En nästan tioprocentig ökning av antalet återkallade körkort. Det redovisar Sörmland i Transportstyrelsens statistik över 2020. Och det är körkort som omhändertagits av polisen som står för den kraftiga ökningen – en effekt av polisens arbete under pandemin.

Nästan tio procent fler har fått sitt körkort återkallat under 2020 jämfört med året innan. En förklaring är coronapandemin som ändrat polisens arbete. Det säger Per Lange, till vänster i bild.

Nästan tio procent fler har fått sitt körkort återkallat under 2020 jämfört med året innan. En förklaring är coronapandemin som ändrat polisens arbete. Det säger Per Lange, till vänster i bild.

Foto: Cecilia Tuohy/Niklas Holm

Sörmland2021-01-30 04:45

– Vi ser en kraftig ökning i inflödet av omhändertagna körkort från Polisen och det är det som är förklaringen till att också antalet beslut från oss ökar, säger Mikael Andersson, presschef på Transportstyrelsen.

Antalet körkortsåterkallelser ökade kraftigt i Sverige under 2020. Totalt fattade Transportstyrelsen 41 603 beslut vilket motsvarar en ökning med 13,4 procent jämfört med året innan. I Södermanlands län var antalet körkortsåterkallelser 1 292 vilken är en ökning med 9,8 procent från förra årets siffra på 1 168.

– Ökningen i Södermanlands län ligger i linje med hur det ser ut i de flesta delarna av landet, säger Mikael Andersson.

undefined
Återkallelsegrund 4 vilket vanligtvis innebär fortkörning ökade med 19,4 procent i Södermanlands län, från 598 till 714 under 2020.

Per Lange är processledare för polisens trafikverksamhet i region Öst där Sörmland ingår.

– Allting hänger ihop. Antalet rapporterade hastighetsöverträdelser har ökat ungefär i procent med antalet återkallade körkort. 

Att allting hänger ihop innefattar den pågående pandemin. Polisen har på grund av smittorisken tvingats sluta med sina rutinmässiga nykterhetskontroller.

– I stället för att ha en nykterhetskontroll så har man en hastighetskontroll och stoppar bara de som kör för fort, säger Per Lange och fortsätter:

– Likväl har den här pandemin gett vid handen att vi inte har så mycket utbildningsverksamhet. Vi ska ju inte träffa så mycket folk som vi inte känner, det ska ingen göra. Utbildningsverksamheten har bromsat in så den personal som finns har faktiskt inte fortbildat sig utan jobbat hela tiden. 

Samtidigt finns risken att det handlar om kortsiktiga vinter menar Per Lange.

– Utan utbildning och fortbildning så blir vi sämre vartefter. Risken är att vi skapar en puckel, ett utbildningsbehov framför oss och att vi får en motsatt effekt något år framöver. Men det är ju att spå i kaffesump. 

Hur brukar de som blir av med körkortet reagera?

– Det är väldigt olika. En del blir naturligtvis väldigt upprörda och förtvivlade. Men alla är ju medvetna om hur fort de har kört så det kommer i regel inte som en överraskning. Andra tar det med fattning och förstår vad som kommer att hända och att världen inte går under för den skull, säger Per Lange och fortsätter:

– Jag tror att den som blir av med körkortet får en uppenbarelse om att det här borde man nog ha tänkt på innan. Det är faktiskt så att det är en oerhörd sträng åtgärd från samhället sida att du inte får köra bil på ett tag. Det går nog upp ett Liljeholmen för de flesta att det där inte var speciellt lyckat. De flesta som blir av med sitt körkort är människor med ett arbete och som är problemlösare så de kommer att fixa det där också. Det är en period som man inte får köra bil och det hade kanske varit enklare att låta bli att bryta mot lagen.

Sedan finns det andra som fortsätter att ta bilen trots att de blivit av med sitt körkort.

– Det svåra för att komma tillrätta med problemet är att efter att vi har fångat en sån här notoriker som kan ha ställt till det ganska rejält på vägen så släpper vi ut honom och hem honom igen till sitt vanliga liv. Han hamnar inte bakom hank och stör direkt så att säga. Det är ingen omedelbar åtgärd från samhällets sida. Där skulle man kanske i vissa fall vilja ha en annan ordning på det från samhällets sida.

Då tar polisen körkortet

Rattfylleri, grov vårdslöshet i trafik, smitning från olycksplats men även trafikbrott som fortkörning, kört mot rött, inte ha stannat för stopplikt samt hållit för kort avstånd till bilen framför. Dessa är exempel på förseelser och brott som gör att polisen ska omhänderta ditt körkort sedan är det troligt att Transportstyrelsen återkallar körkortet.

Om körkortet blir återkallat bestäms en spärrtid. Hur lång spärrtiden blir beror bland annat på brottet.

Källa: Transportstyrelsen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!