Polisen: "Jag tror tyvärr viltolyckorna kommer öka nu"

Viltolyckorna har minskat i Sörmland för andra året i rad, vilket till stor del beror på minskad trafik under pandemin. "Jag tror tyvärr att olyckorna nu ökar igen med lättnade restriktioner", säger Jan Olevall, länsansvarig polis inom Nationella viltolycksrådet.

Våren 2020 minskade olyckorna radikalt och den trenden har fortsatt fram tills i dag. "Men jag tror tyvärr att olyckorna ökar med lättnade restriktioner och fler bilar ute på våra vägar",  säger Jan Olevall, länsansvarig polis inom Nationella viltolycksrådet.

Våren 2020 minskade olyckorna radikalt och den trenden har fortsatt fram tills i dag. "Men jag tror tyvärr att olyckorna ökar med lättnade restriktioner och fler bilar ute på våra vägar", säger Jan Olevall, länsansvarig polis inom Nationella viltolycksrådet.

Foto: Fotograf: Björn Larsson Rosvall / Ellinor Harrysson / Polisen

Sörmland2021-09-26 19:02

En sammanställning av statistiken för inrapporterade viltolyckor för första halvåret 2021 visar att viltolyckorna i Sörmland har minskat lite jämfört med samma period 2020. Första halvåret 2020 skedde 1 368 olyckor och under de sex första månaderna 2021 har 1 333 viltolyckor anmälts.

– Det finns inte mindre vilt och vi tror inte att bilister är mindre benägna att anmäla en viltolycka. Får man en skada på bilen är jag säker på att nästan 100 procent av bilisterna anmäler. Vi tror att det beror på att det är mindre trafik på vägarna på grund av pandemin, säger Jan Olevall.

Viltolyckor har generellt stigit under de senaste tio åren och 2019 var ett år med väldigt mycket viltolyckor i Sörmland.

– Men våren 2020 minskade olyckorna radikalt och den trenden har fortsatt fram tills i dag. Men jag tror tyvärr att olyckorna ökar med lättnade restriktioner och fler bilar ute på våra vägar. Nu väntar oktober, november och december, de månader som är absolut värst vad gäller kollisioner med vilt. Djur rör sig som mest i gryning och skymning och då är också arbetspendlingen som tätast. Det är en mörk period i dubbel bemärkelse som kommer, fortsätter Jan Olevall.

undefined
Jan Olevall är länsansvarig för viltolyckor hos polisen i Sörmland.

De flesta olyckor sker på de stora riksvägarna 52, 53 samt 55. Ju närmare staden man kommer ökar olyckorna när trafiken tätnar. De vanligaste olyckorna sker nära Eskilstuna, Nyköping och Katrineholm.

– Älgolyckorna, som är farligast för bilförare och passagerare har tack och lov sjunkit, det finns helt enkelt färre älgar i Sörmland än tidigare år. Men kollisioner med vildsvin och dovhjort har ökat mycket, fast rådjur är vanligast, säger Jan Olevall.

Vad ska man som trafikant tänka på för minska risken för en viltolycka?

– Det är väldigt viktigt att sänka hastigheten vid gryning och skymning samt vara extra uppmärksam. Gör du det har du stor chans att hinna stanna innan djuret dyker upp på vägbanan. Följ vägskyltar som varnar för vilt. Djuren har en tendens att springa över på samma ställe, avslutar Jan Olevall.

Efter en kollision med större vilda djur är du enligt lag skyldig att snarast möjligt markera ut olycksplatsen och informera polisen. Det gäller om du har kolliderat med björn, varg, järv, lo, älg, hjort, rådjur, utter, vildsvin, mufflonfår eller örn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!