Polisens oro för porrskadade ungdomar: ”Det urartar"

Sörmlandspolisen ser ett oroväckande mönster i sexualbrottsutredningar med "porrskadade" tonåringar som har våldsamt sex. Maria Ahlin på organisationen Changing attitudes känner igen problematiken. ”Risken för att begå sexuella övergrepp ökar”, säger hon.

En rad forskningsstudier pekar på samband mellan omfattande porrkonsumtion bland män och ökad sexuell aggression mot kvinnor.

En rad forskningsstudier pekar på samband mellan omfattande porrkonsumtion bland män och ökad sexuell aggression mot kvinnor.

Foto: Montage: TT/Magnus Grimstedt

Sörmland2021-04-25 05:45

Tonåringar som gör sig skyldiga till övergrepp genom våldsamt sex är ett allt vanligare inslag i Sörmlandspolisens sexualbrottsutredningar. Kriminalinspektör Daniel Eriksson refererar till vad han kallar ”den porrskadade generationen” – unga killar som introducerats för sex genom porr med våldsamma inslag.

– Vi utreder många sexualbrott där gärningsman och målsägande är tonåringar som i de allra flesta fall känner varandra och där de utsatta tjejerna upplever att killarna har blivit våldsamma, säger han.

– Många killar har väldigt svårt att respektera samtycke. Det kan vara plötsliga stryptag eller krav på analsex i extremt unga åldrar. Från killarna får vi i förhör ofta höra att ”tjejer gillar sånt”. Tjejerna kan i sin tur ha svårt att förstå att de utsätts för brott eftersom det ofta inte börjar som en våldtäkt. Det som börjar i samtyckte urartar till ett sexuellt övergrepp.

I Folkhälsomyndighetens befolkningsundersökning från 2017 uppgav 41 procent av de svarande bland unga män mellan 16 och 29 år att de tittade på porr dagligen eller nästan dagligen. Bland kvinnor i samma åldersgrupp var motsvarande andel tre procent.

undefined
"Som offer måste man förstå att man inte har gjort något fel, utan att felet begås av personen som inte kan ta ett nej", säger Daniel Eriksson, kriminalinspektör på Sörmlandspolisen.

En rad forskningsstudier har påvisat samband mellan hög porrkonsumtion och ökad sexuell aggression mot kvinnor.

Maria Ahlin, ordförande för ungdomsorganisationen Changing attitudes som sedan 2008 utbildar i frågor som rör porr och sexköp, delar bilden av porr som en faktor som i stor utsträckning påverkar ungas sexliv och attityder till sex.

– Jag känner igen mig i beskrivningen utifrån det vi möter i klassrummen. Samtidigt visar forskningen också att många ungdomar kan göra skillnad på porr och vad de utövar i sina sexuella relationer. Vi möter väldigt många vettiga, pålästa och kritiska ungdomar. Porrkonsumtion ger inte per automatik förövare, men det påverkar attityder – och risken för att begå övergrepp ökar, säger hon.

Kan det inte även finnas positiva aspekter av porr?

– Absolut, det framkommer också i våra samtal med ungdomar. Det kan vara att man får ett mer experimentellt sexliv, att det ger självförtroende och att man vågar utforska sin sexualitet. Det är inte svartvitt. Vi vill informera om forskningen, hur porrindustrin ser ut och lära unga att tänka kritiskt, för att sedan ha ett samtal på ett icke dömande, skuld- eller skambeläggande sätt.

Ett problem är, enligt Maria Ahlin, att majoriteten av den porr som förekommer på de stora sajterna präglas av avhumanisering, där företrädesvis kvinnor utsätts för fysiskt och verbalt våld.

undefined
Maria Ahlin är grundare och ordförande för ungdomsorganisationen Changing attitides.

– Kvinnornas respons på aggressionen är oftast positiv eller neutral, vilket inte är den naturliga reaktionen på slag eller strypgrepp om det sker på exempelvis en skolgård. När människor bevittnar den typen av extrem avhumanisering gång på gång i kombination med sexuell tillfredsställelse så kan det ske en attitydpåverkan.

Det handlar inte om att förbjuda porr till ungdomar, påpekar hon, utan om att förse dem med kunskap så att de kan fatta informerade beslut.

– Porren ska inte vara den enda sexualkunskapsläraren, vilket ofta är fallet idag.

Många kommuner, däribland Eskilstuna och Katrineholm, har infört porrfilter på skoldatorer, en lösning som Changing attitudes förespråkar.

Kritiker menar att användningen av porrfilter är utslag av verkningslös moralism, andra att den är kontraproduktiv. Ett vanligt motargument är att konstruktiva samtal mellan elever och lärare uteblir när porren ”göms”.

Vikten av att prata om porr är något de flesta tycks överens om. Höstterminen 2022 byter ämnet sex och samlevnad namn till sexualitet, samtycke och relationer, för att i högre grad lyfta frågor om samtycke och ett kritiskt förhållningssätt till porr.

Positivt, tycker Maria Ahlin, som samtidigt pekar på en annan grupp som saknas i samtalet: föräldrarna.

Hur kan man prata med sitt barn om porr?

– Mitt bästa tips är åldersanpassade samtal. Det behövs ingen porrföreläsning för en sexåring, men man kan från tidig ålder prata om samtycke, privata kroppsdelar och hur man respekterar andras gränser. Så småningom kan man lägga in ett enklare porrsnack utifrån sociala medier eller sånt man kan snubbla över på nätet. Ju äldre man är desto mer kan man gå in på det.

– Jag tror att det är viktigt att hinna först, för nu hinner porrindustrin före.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!