Polismiljoner ska bromsa vägfusket

Regeringens satsning på åtgärder mot transportfusket får tummen upp av både åkeribranschen och facket. Men där finns också en misstro till hur effektivt polisen ska kunna förvalta mångmiljonanslaget.

Sörmland2016-09-21 05:30

– Om det är fråga om en verklig insats eller bara ett spel för galleriet återstår att se. Men rikspolischefen har ju samtidigt sagt att trafikpolisen inte ska vara en prioriterad verksamhet.

Det säger Ingemar Resare, regionchef för Sveriges åkeriföretag öst där Sörmland ingår. Åkerinäringen har liksom facket Transportarbetareförbundet länge och högljutt krävt att något måste göras mot den snedvridna konkurrensen, lönedumpningen och försämringen av förarnas arbetsvillkor som pågår på landets vägar.

Det är det som nu ska ske. Som en del av statsbudgetens miljardsatsning på polisen 2017–2020 skjuter regeringen till 25 miljoner kronor per år till kampen mot illegala cabotagetransporter. Med början 2017 ska specialutbildade poliser ut i trafiken för att stoppa utländska åkerier som bryter mot reglerna för transportuppdrag inom EU.

Reglerna ger utlandsregistrerade åkerier rätt att efter leverans till annat EU-land utföra ytterligare tre jobb i landet inom en vecka. Trots att det är åkeriet och inte polisen som ska kunna bevisa att reglerna efterlevs, förekommer ofta att åkerierna hittar på sätt att fuska. Det lönar sig, särskilt då många betalar lägre förarlöner än svenska företag och pressar sina anställda på sätt som får både fack och arbetsgivare i svensk åkerinäring att se rött.

– Det medför framför allt att vi får en osund konkurrens gentemot svensk åkerinäring, som har ett högre kostnadsläge. Om de utländska åkerierna inte hittade vägar att kringgå reglerna skulle de inte ha råd att stanna kvar och köra här.

– Det finns ju ett regelverk och ett antal kontroller som behöver göras ute på vägarna. Det är när man inte når upp till det som det blir ett haveri.

Det är det som nu har hänt, menar Resare. De illegala cabotagetransporterna har under de senaste åren i ökad omfattning spridit sig norrut från södra Sverige och är nu ett utbrett problem också i Sörmland.

Den främsta orsaken till att det har gått så långt, anser han, är att polisen gör alltför få kontroller av den tunga godstrafiken. Och det beror i sin tur på att trafikpolisen länge har bantats kraftigt. Bara i Sörmland är trafikpoliserna i dag 60 procent färre än för 20 år sedan. Mindre än en handfull av dem har kompetensen att agera "cabotagepoliser".

Därför är Ingemar Resare – som i grunden är positiv till att regeringen nu försöker ta tag i problemet – skeptisk. Han tror att satsningen är otillräcklig och är rädd att polisens högsta ledning inte är villig att prioritera upp trafikpolisverksamheten.

– Sedan finns all anledning att fråga sig om 25 miljoner per år, oavsett hur pengarna fördelas, kommer att göra någon skillnad. Vad kan det bli fråga om – en extra trafikpolis per län? Det stora problemet är, att även om man satsar dessa pengar är det en lång inkörningsperiod för poliserna som ska ut och göra kontrollerna. Det krävs mycket kompetens och specialkunskaper och det skaffar man sig inte i en handvändning

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om