JO har granskat regionens och kommunernas agerande i samband med den samordnade mörkläggningen av smittoläget inom äldreomsorgen.
Direkt kritik för hanteringen av tidningens begäran riktas mot Gnestas dåvarande kommunchef Anna Sandklef som i mejlkonversationen slog fast att Gnesta "följer det allmänt sagda" och sedan själv skrev under avslagsbeslutet. Hon har därmed, menar JO, inte följt objektivitetsprincipen.
Underlaget anses inte tillräckligt för personlig kritik mot andra kommuntoppar, även om agerandet från flera av dem varit "gränsfall".
JO delar bilden av att ledande personer i regionen och kommunerna dragit upp gemensamma riktlinjer för hur tidningens begäran skulle hanteras, och att ingenting skulle lämnas ut.
Trots det gick Region Sörmland under torsdagen ut med att JO kommit fram till att någon samordning inte förekommit. Katrineholms kommun går ännu längre och konstaterar att JO slagit fast att kommunen agerade rätt.
– Det fyller mig med stolthet, säger kommundirektör Sari Eriksson i ett pressmeddelande.
Kommunalrådet Göran Dahlström (S) anser att Sörmlands media borde be om ursäkt för sin rapportering om kommunen.
– Det vore faktiskt på sin plats. Det finns inga belägg för anklagelserna när det gäller Katrineholm, vi har inte varit med i några som helst överenskommelser, säger han.
I själva verket har JO inte tagit ställning till Katrineholms skuld. Kommunen nämns överhuvudtaget inte i beslutet. Vad gäller frågan om tidningens begäran om en sammanställning över smittoläget inom äldreomsorgen har JO granskat om de anmälda cheferna kan kritiseras, och då begränsat sig till fyra kommuner: Gnesta, Nyköping, Oxelösund och Trosa.
Detta då begäran till just dessa kommuner bifogats till JO-anmälan. Tidningen skickade dock samma begäran även till övriga kommuner, som deltog i samma mejlkonversation och avslog på liknande sätt.
Regionstyrelsens ordförande Monica Johansson (S) delar kritiken mot regionen gällande en bortplockad skrivelse i en minnesanteckning och regiondirektörens raderade e-post.
–Vi pekade på samma saker i vårt yttrande till JO, så vi tar förstås till oss. Det var inte okej.
JO pekar även på bristande förståelse och respekt för offentlighetsprincipen.
– Vi tar förstås till oss av allt som står i JO:s beslut, men samtidigt konstateras det inte att det har skett med uppsåt. Det är oerhört viktigt med offentlighetsprincipen och vi ska vara ytterst noggranna med den. Samtidigt var det oerhört pressade situationer. Man kanske ska ha viss förståelse för det.
Regionen uppger i ett pressmeddelande att JO kommit fram till att samordning inte förekommit. Men JO skriver att "det som kommit fram genom utredningen ger en bild av att personer i ledande befattning i flera av kommunerna och regionen redan i samband med att framställningarna kom in, drog upp riktlinjer för hur framställningarna skulle hanteras och att dessa gick ut på att inga uppgifter skulle lämnas ut och att beskedet om det skulle lämnas vid en viss tidpunkt". Låter inte det som samordning?
– Jag har också läst beslutet, och det finns utrymme för tolkning. Pressmeddelandet har jag inget med att göra, så jag kan inte kommentera det.
Jimmy Jansson (S), kommunalråd i Eskilstuna, anser inte att kommunen berörs av kritiken.
– Fel har säkert begåtts, och de som känner sig träffade får lära av det. Jag kan bara konstatera att inget har med Eskilstuna att göra.
Jacob Högfeldt (M), kommunalråd i Strängnäs, och Gnestas dito Johan Rocklind (S) har avböjt att kommentera med hänvisning till att de inte läst beslutet.
Tidningen har sökt kommunalråden Daniel Portnoff (M, Trosa), Catharina Fredriksson (S, Oxelösund), Ann-Charlotte Munter (S, Flen) och Urban Granström (S, Nyköping).