Höjda arvoden för flera regiontoppar i Sörmland

Tomas Borin (Vård för pengarna) får en löneökning på nästan 22 000 kronor i månaden. Det är en av flera förändringar som nya styret i region Sörmland genomför.

Nu har den styrande minoriteten och oppositionen kommit överens om de nya arvodena för region Sörmlands förtroendevalda. Det innebär mer klirr i kassan för flera regiontoppar, bland annat för Tomas Borin (VfP).

Nu har den styrande minoriteten och oppositionen kommit överens om de nya arvodena för region Sörmlands förtroendevalda. Det innebär mer klirr i kassan för flera regiontoppar, bland annat för Tomas Borin (VfP).

Foto: Magnus Grimstedt/TT

Sörmland2022-11-08 20:20

Vård för pengarnas motto har varit att minska kostnaden för administrationen och den politiska ledningen inom sjukvården. Med det mottot vann man många sörmlänningars röster. Och den politiska kostymen har de senaste åren minskat.

Men Vård för pengarna har efter valet beslutat att lämna samarbetet med bland annat Socialdemokraterna och partiet tycks också ha ändrat kurs. Vård för pengarna har till exempel anställt en politisk sekreterare, som är partiets nye ledare Tomas Borins sambo. Vård för pengarna hade under åtta år som regel att inte ha någon politisk sekreterare, som skulle belasta skattebetalarna.

Dessutom säger man nu ja till att öka den politiska kostymen.

Och det lönar sig om man heter Tomas Borin. 

Han hade rollen som regionfullmäktiges ordförande den senaste mandatperioden och för det ett arvode, lön, på 35.750 kronor i månaden. Men nu axlar han rollen som personallandstingsråd och får därmed 57.200 kronor.

Men det är inte bara Tomas Borin som får förändrat arvode. Det nya styret med Moderaterna, Centern, Kristdemokraterna och Vård för pengarna har bestämt att höja lönen för ordförande i nämnden kultur, utbildning och friluftsverksamhet med drygt sjutusen kronor till 42.900 i månaden. Detsamma gäller för ordförande i nämnden för primärvård, rättspsykiatri och Dammsdal.

undefined
Christoffer Öqvist (M), regionstyrelsens ordförande.

Lönen för regionrådet för hälso- och sjukvård höjs med fjorton tusen till 64.350, personallandstingsrådet går från 50.050 kronor i månaden till 57.200. 

Däremot sänks lönen för samordningsrådet med 22.000 till 42.900 och regionfullmäktiges ordförande från 35.750 till 28.600.

När tidningen ringer upp regionstyrelsens ordförande Christoffer Öqvist (M) har han precis lämnat regionstyrelsens sammanträde, där man tagit beslut om de nya arvodena. Han tycker att lönepåslagen för ordförandeposterna är helt rimliga. 

– Är man arvoderad på 40-60 procent så är man i princip heltidspolitiker och då är det svårt att ha ett annat jobb vid sidan av och därför behöver det vara rimliga nivåer, säger han. 

Det har rapporterats mycket om höjda arvoden. I Norrtälje fick de styrande kritik efter att man beslutat om rejäla löneökningar. Vad tänker du om det? 

– Jag lägger mig inte i hur andra väljer att göra. Sen tycker jag att man ska hålla nere arvodena så de inte blir orimliga.

Tycker du dessa är rimliga?

– Ja, det tycker jag definitivt. 

undefined
"De har haft 50 procent i arvodering, vilket betyder att de tjänat 36 000 kronor i månaden. Det tycker inte jag är så dåligt", säger oppositionsråd Monica Johansson (S) som inte ville att ordförandeposternas arvode skulle höjas med 10 procent.

Region Sörmlands oppositionsråd Monica Johansson (S) köper inte riktigt Öqvists resonemang om höjda arvoden. Hon tycker att de tidigare lönerna var rimliga och hade hellre sett att man sparat in på kostnaderna för ordförande- och vice ordförandeposterna.

– Vi socialdemokrater har haft ordförandeposten i kulturnämnden och primärvårdsnämnden i sju års tid, i alla fall under min tid, och de har haft 50 procent i arvodering, vilket betyder att de tjänat 36 000 kronor i månaden. Det tycker inte jag är så dåligt, säger Monica Johansson och fortsätter:

– Men den styrande minoriteten ville lägga på 10 procent till och det var en kompromiss som vi gick med på. Men vi anser fortfarande att man skulle ha klarat sig på 50 procent. Sedan om Moderaterna gör en annan bedömning och kanske att deras ledamöter inte tycker att 36 000 kronor i månaden är tillräckligt, det kan inte jag svara på.           

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!