För fem år sedan hade landstinget Sörmland lika många vårdplatser (sängar) per 1 000 invånare, som riksgenomsnittet. Vid senaste mätningen (2014) hade antalet minskat med 20 procent och placerade därmed Sörmland på bottenplats.
I sommar kommer antalet sängar var färre än på många år. Vårdpersonal vittnar om svåra arbetsförhållanden med ökade sjukskrivningar som följd. Och antalet överbeläggningar av patienter i Sörmland är högst i hela landet.
– Vi har dragit ned så långt att arbetsbelastningen ökat och då klarar vi inte att vara en bra arbetsgivare, säger Magnus Leivik.
Han befarar att sommaren kan både för patienter och personal blir den tuffaste någonsin och efterlyser åtgärder från Jacob Sandgren.
– Något måste göras nu åt vårdplatssituationen. Stoppa alla irrelevanta satsningar, som fler psykologer och läkare till primärvården, säger Magnus Leivik.
Men det anser Jacob Sandgren talar emot bland annat den utredning regeringens samordnare Göran Stiernstedt gjorde, där han visade att Sverige har ett väldigt sjukhustyngt system.
Men faktum kvarstår; i Sörmland har man fler överbeläggningar än i något annat landsting, som är ett resultat av få vårdplatser. Varför är det så här?
– En jättebra fråga, men som vi inte riktigt har något bra svar på. Flera tycker vi är dålig arbetsgivare, men personalenkäterna säger något annat, svarar Jacob Sandgren och fortsätter:
– Vi gör jättemycket för att rekrytera och få fler sjuksköterskor, som att låta undersköterskor få vidareutbilda sig och låta nyanlända med vårdbakgrund få in en fot i vården. Men det tar tid att vända båten.
Jacob Sandgren säger att någon skattehöjning inte är aktuell för att skjuta till mer pengar.