Politiska fadäser blir revymakares skatter

Nu exploderar nyårsrevyerna likt satirspäckade fyrverkerier över länet. Och nu får lokala politiker sina fiskar varma i revymakarnas händer.

120129AS_Gast142.jpg

120129AS_Gast142.jpg

Foto:

Sörmland2014-01-08 05:00

Nyårsrevyer torde vara ett eldprov för den som har gjort avtryck i hembygden det gångna året.

Frågan är vilket som är värst för en lokalkändis: att häcklas rejält eller att inte alls nämnas?

Sörmländska revymakare har inte legat på latsidan när det gäller att göra satir på lokalpolitiker och nära kändisar.

I Katrineholm har allt från kommunstyrelsens 1:e vice ordförande Lars Härnström till oppositionsrådet Ewa Callhammar fått sig en släng av sleven och i Oxelösund är utbildningsnämndens ordförande Britta Bergström populär som revyfigur.

I Eskilstuna har MP-politikern Magnus Johanssons så kallade rekordpudel kring ett förhastat tavelköp inte gått revyn förbi.

Men finns det politiker som inte gillar att porträtteras med glimten i ögat?

— De säger att det är en ära att få vara med. Om de skulle säga något annat vore det en örfil till publiken, säger Jenny Cronholm som har både skrivit, regisserat och agerat i Katrineholmsrevyn i en herrans massa år.

Visst ska revy vara fars och roligt, säger hon, men där kan också finnas korn av något djupare. Så var det härom året när Katrineholmsrevyn gjorde en sång om nedläggningar och omorganisationer i skolan.

— Då ropade folk "bravo!" i publiken.

Jenny Cronholm är övertygad om att teater i alla former kan väcka lust att förändra världen.

— Det är vad kultur är till för. Gemene man tror sig inte vara så politiskt intresserad. Men det är man. En revy kan bli väldigt tydlig. Man kan få veta sådant som man inte visste.

Amatörteatergruppen A.K.N.E, som på nyårsafton hade premiär för årets Oxelörevy, gör gärna porträtt av lokala politiker. Återkommande är även lokala karaktärer, som pizzabagaren, apropå ortens många pizzerior.

— Ofta tar vi saker som har blivit en snackis och gör en egen twist på dem, fabulerar fritt, säger Ingela Wahlstam som jobbar med Oxelörevyn.

Eskilstunarevyn valde under några år att gå ifrån det lokala materialet. Men nu är det tillbaka, berättar revyns vd Andreas Zetterberg.

— Vi gör något som vi kallar "varmsatir". Ingen ska känna sig påhoppad. Det som görs ska vara med glimten i ögat och bygga på politiska fadäser snarare än tragedier.

Visst finns allvarliga inslag även i Eskilstunarevyn, om exempelvis miljöfrågan. Det främsta uppdraget är dock att roa.

— Målet är att folk ska känna att de blir underhållna, säger Andreas Zetterberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!