Pollensäsongen är här – men ska inte misstas för covid

Pollensäsongen är här och många nyser och hostar. Nu, i slutet av mars, är halterna höga och risken att förväxla pollenallergi med symptom för covid-19 oroar.

Pollensäsongen är här och höga halter har mätts upp.

Pollensäsongen är här och höga halter har mätts upp.

Foto: JESSICA GOW / SCANPIX

Sörmland2021-03-25 04:45

Naturhistoriska riksmuseet har sexton mätstationer för pollen i Sverige. I Sörmland finns det en station i Eskilstuna på Mälarsjukhusets tak, cirka 20 meter från marken. Stationen töms varje morgon under högsäsongen – som är mellan den första mars och sista augusti. 

– Vi är mitt i al och hasselblomningen så just nu har vi höga halter av pollen. Al brukar alltid ha mycket hängen, men i år tycker jag att det ser ut att vara mer än det brukar, säger Josefine Wiik, biomedicinsk analytiker på Unilabs AB.

Halterna som idag benämns som höga noterades i helgen. Att halterna är höga innebär att det är 100 pollenkorn i kubikmeter per dygn i luften.

– Halterna hänger alltid ihop med vädret och nu ska det fortsätta vara ganska milt med kraftiga, sydliga vindar. Blåsten förvärrar situationen eftersom kornen då blåser runt mer, säger Josefine Wiik.

Haidar Al-Bazzaz är allergolog och lungläkare vid Mälarsjukhuset i Eskilstuna.

– Om man har pollenallergi och man känner igen symptomen så talar det oftast för att det är pollen. Det kan vara ögonsymptom, rinnande ögon, klåda i näsa och ögon, nysningar och rinnande näsa, säger han. 

Däremot ska man vara uppmärksam på andra symptom.

– Om det är andra symptom som man inte brukar ha, som till exempel feber, ont i kroppen då ska man stanna hemma och testa sig. 

Det har också hört av sig sörmlänningar som känner oro kring att drabbas av covid-19 samtidigt som man har en pollenallergi.

– Det man ska komma ihåg är att om man har pollenallergi eller astma så blir man inte sämre av covid, man ses inte som riskpatienter. De som har pollenallergi ska inte heller vara rädda för att ta covid-vaccin. Vi har inte sett några risker med att ta vaccinet när man har allergier.

Av de drygt 25 procent i landet som uppger att de har pollenallergi är det enligt Al-Bazzaz drygt åtta procent som behöver behandling för symptomen, även om det har skett en ökning under de senaste åren.

– Allergisjukdomarna har ökat och det beror på olika faktorer. Det finns bland annat teorier om att det beror på att vi lever renare, att man har använt mycket antibiotika, eller att barn som ammar löper mindre risk för allergier eftersom barnet då får i sig antikroppar från mamman.

Man brukar också prata om att efter ett intensivt år med björkpollen brukar det bli lugnare nästkommande år. I år räknar man med att det blir ett tuffare år. 

– Så fort snön smälter börjar folk känna av pollen, så redan i februari kände folk av det.

För att i den mån det går minska allergin finns några tips. 

– Man kan gärna duscha och tvätta håret innan man går och lägger sig, för det är mycket pollen som hamnar i håret. Känner man av allergin kan man först börja med receptfria allergitabletter. Om det inte hjälper får man kontakta sin läkare på vårcentralen, och om det inte skulle hjälpa kan man gå vidare till allergimottagningar, säger Haidar Al-Bazzaz.

Astma- och Allergiförbundet har tagit del av en ny miljöhälsorapport från Folkhälsomyndigheten om bland annat allergi och pollenallergi. Av tolvåringarna hade 19 procent pollenallergi, i jämförelse med föregående siffra som var på 14 procent. 

– Man såg också att pollenallergi är vanligare bland pojkar än hos flickor i tolvårsåldern, säger Marie-Louise Luther, intressepolitisk handläggare på Astma- och Allergiförbundet.

Fakta om pollen

  Enligt astma- och allergilinjen har idag drygt 20 procent av Sveriges befolkning någon form av pollenallergi. 

  I bland förväxlas pollenallergin med en vanlig förkylning. De vanligaste symptomen är nysningar, nästäppa och irriterade ögon. 

  Om pollenallergin inte behandlas kan den även ge symptom utanför pollensäsongen. Då oftast i form av långvarig nästäppa.

  Pollensäsongen i Sverige kan delas in efter tre perioder: lövträd, gräspollen och gråbo.

Källa: www.astmaochallergilinjen.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!