Pollensäsongen har dragit igång redan

Det behöver inte vara en förkylning du går och drar på. Är du pollenallergiker kan du känna av att hasseln tjuvstartat säsongen.

Överlevaren hasselbusken vill alltid se till att vara först med blomningen, och efter den långa milda perioden är den redan igång så smått och sprider pollen över Sörmland.

Överlevaren hasselbusken vill alltid se till att vara först med blomningen, och efter den långa milda perioden är den redan igång så smått och sprider pollen över Sörmland.

Foto: Johan Nilsson/TT

Sörmland2020-01-14 21:37

Än har inte Unilabs på Mälarsjukhuset börjat mäta pollenhalten i luften för säsongen. Men har man varit med ett tag, som biomedicinska analytikern Josefine Wiik, då är det inga problem att räkna ut vad den hittills milda vintern orsakar.

– Av erfarenhet och genom att helt enkelt gå ut i naturen och titta efter kan jag konstatera att vi har pollen i luften redan. I Stockholm har vi börjat mäta pollenhalterna, och där hittat lite hassel och al. Men det är framförallt hassel jag tänker på här i Sörmland än så länge, den kan nog ge lite besvär för allergikerna nu. 

Hasseln är alltid först, berättar Josefine Wiik, som vet hur växten "tänker". Den vill inte konkurrera med andra träd och buskars blomning utan ser till att vara först ut ur startblocken när säsongen drar igång. En överlevnadsstrategi helt enkelt.

– Den är lurig. Om det är milt i december kan den ha en kort blomningsperiod redan då, sen kan den stanna av och vila en tid om det blir kyligt, vänta in nästa varma period och dra igång igen. Och det här kan hålla på länge. 

– Vanligast är att det finns mätbara hasselpollen-mängder i februari. I år, i den tiogradiga värmen, blev det tidigare. Det är ingenting som syns ännu, buskarna står ju inte i full blom. Men enstaka exemplar i skyddat läge har börjat, och med den starka blåsten driver pollen runt och sprider sig.

Officiellt börjar mätsäsongen av pollen på Mälarsjukhusets tak den första mars, men de senaste åren har Unilabs kört igång allt tidigare under februari. 

– Den pollenfria perioden blir generellt kortare och kortare. Allergikerna får allt kortare återhämtning, och som pollenallergiker själv är jag rädd för att säsongen av mediciner och besvär i framtiden kommer att sträcka sig året runt. Om det är en naturlig utveckling eller om det handlar om förändringar i miljön eller i klimatet kan jag inte svara på.

Hur pollensäsongen 2020 i övrigt kan komma att te sig är det bara naturen som har ett riktigt bra svar på. Och vädergudarna. Josefine Wiik har ändå ett hum.

– Oftast är det björken man går efter i prognoserna, det är de växtpollen flest människor reagerar starkast på. Och kikar man bakåt i statistiken kan man se att björken har lite av en vartannat år-cykel. I fjol hade vi mycket björkpollen – utan att nå rekord på några vis– så förmodligen får vi lite lägre halter i år. Men allt hänger förstås ihop med vädret.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!